Βασίλης Β. Βενετσανόπουλος
Ελλάδα


Ο Βενετσανόπουλος Βασίλης του Γεωργίου γεννήθηκε στην Κυπαρισσία στις 31.12.1911. Μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων το 1929 και αποφοιτά το 1933 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Τοποθετήθηκε στο 16ο Σύνταγμα Πεζικού στη Βέροια. Το 1935 τοποθετήθηκε στο Λόχο Ευζώνων Ανακτορικής Φρουράς Αθηνών. Το 1941 προσχώρησε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά την παράδοση των όπλων βγήκε στο ΔΣΕ. Ήταν Επιτελάρχης του Αρχηγείου Θεσσαλίας και σε συνέχεια του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας.
Τον Αύγουστο του 1949 με την αποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τοποθετήθηκε Πρόεδρος της 12ης Πολιτείας. Παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαδήμα και απόκτησε δύο παιδιά. Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σαν αντιπρόσωπος του ΚΚΕ πήρε μέλος σε όλες της προπαρασκευαστικές συσκέψεις των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και στην τελευταία που έγινε στη Μόσχα το 1969. Τοποθετήθηκε αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στα Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού στην Πράγα. Μέχρι τον επαναπατρισμό του δούλευε εκεί.
Στην Ελλάδα δούλεψε στο μηχανισμό της ΚΕ του ΚΚΕ υπεύθυνος στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων. Τελευταία έγινε Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ. Ήταν μέλος της FIR, Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιπρόεδρός της. Τώρα είναι μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Παγκρατίου και μέλος της ΠΕΑΕΑ Παγκρατίου.

Τίτλοι:
Συγγραφέας