Ζαχαρούλα Καραβά
Νέα Ιωνία
Ελλάδα


Η Ζαχαρούλα Καραβά είναι απόφοιτος του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του ιδίου Πανεπιστημίου με θέμα: "Τα Ελληνικά κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους της πρώτης εικοσαετίας του εικοστού αιώνα". Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Υπηρετεί ως Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου και παράλληλα είναι Υποδιευθύντρια Π.Ε. του ΠΕΚ Τρίπολης.
Διετέλεσε συνεργάτης σε καινοτόμα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Υπουργείου Παιδείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που στόχο είχαν την προαγωγή της επιστημονικής και εκπαιδευτικής έρευνας, καθώς και την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Ως εισηγήτρια συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και εκπροσώπησε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, ημερίδων και βιωματικών εργαστηρίων και παράλληλα έχει διετελέσει επιμορφώτρια σε προγράμματα κρατικών φορέων.
Συμμετέχει σε οργανωτικές επιτροπές πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων κρατικών φορέων, καθώς και σε επιτροπές αξιολόγησης Λογοτεχνικών Διαγωνισμών τους. Εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι της με τίτλο: "Γνωρίζω την πόλη μου-Ν. Ιωνία" έχει διανεμηθεί από το Δήμο Ν. Ιωνίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου με την έγκριση του ΙΕΠ.
Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) του Δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με συμμετοχή σε επιτροπές (Πρόεδρος της Επιτροπής Μαθητικού Εντύπου της Γ.Λ.Σ. από το 2008 κ.ά.) και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τους (Υπεύθυνη Συνεδρίων της Γ.Λ.Σ. κ.ά).
Στη συγγραφική δραστηριότητά της, καταγράφεται η έκδοση των βιβλίων: "Τα Eλληνικά Κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους (1898-1919)", "Η δασκάλα που την έλεγαν Δανάη", "Ένα καπέλο στη θάλασσα", "Η Πεντάμορφη της Αιγύπτου και η Γατούλα Μιαμ και ο τροχονόμος". Διήγημά της έχει δημοσιευτεί στο συλλογικό τόμο "Παλιά επαγγέλματα" και κείμενό της έχει συμπεριληφθεί στο "Ανθολόγιο Νικητής απόμεινε η χαρά". Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά-φιλολογικά περιοδικά, σε εφημερίδες και σε συλλογικούς τόμους.

Τίτλοι:
Συγγραφέας