Ελευθέριος Σταμάτης
Ελλάδα


Ο αντιστράτηγος Ελευθέριος Σταμάτης γεννήθηκε το 1943 στην Σκουληκαριά της Άρτας. Το 1961 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, για να ονομασθεί ανθυπολοχαγός Πεζικού το 1965.
Ως κατώτερος αξιωματικός, μέχρι το 1977, υπηρέτησε ως διμοιρίτης και διοικητής λόχου Πεζικού στα Ιωάννινα, διμοιρίτης και διοικητής λόχου Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο Αττικής και διοικητής λόχου Καταδρομών στην Δράμα, στην Κύπρο, στην Θεσσαλονίκη και στην Θράκη.
Υπηρετώντας ως λοχαγός στην Κυπριακή 31 Μοίρα Καταδρομών, κατά την περίοδο 1973-1974, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ενεπλάκη ενεργώς στα γεγονότα της Κύπρου της εποχής εκείνης.
Ως ανώτερος αξιωματικός, διετέλεσε διοικητής Μονάδος Αμφιβίων Καταδρομών στον Πολιχνίτο Λέσβου, επιτελής στο 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων στα Ιωάννινα, υποδιοικητής της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, επιτελής στην Συμμαχική Διοίκηση Νότιας Ευρώπης στην Νεάπολη Ιταλίας, διοικητής του 285 Τάγματος Πεζικού στην Ατσική Λήμνου, επιτελής στην Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, διευθυντής Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, διοικητής του 21ου Συντάγματος Πεζικού στην Πλάτη Ορεστιάδας και επιτελάρχης της XVI Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο.
Το 1992 προήχθη σε ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Α' Βοηθός Επιτελάρχου της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα, διευθυντής του 3ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ και διοικητής της 80 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην Κω.
Το 1995 προήχθη σε υποστράτηγο και διετέλεσε διευθυντής Χειρισμού Κρίσεων στο ΓΕΕΘΑ και διοικητής της II Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην 'Εδεσσα.
Το 1997 προήχθη στον βαθμό του αντιστράτηγου και διοίκησε επί διετίαν το Β' Σώμα Στρατού στην Βέροια και, εν συνεχεία, κατά την περίοδο 1999-2000, την 1η Στρατιά.
Έχει αποφοιτήσει από την Σχολή Εθνικής Άμυνας, από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, από τα προβλεπόμενα σχολεία Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων της χώρας μας, από σχολεία Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, από το Σχολείο Συνεργασίας Στρατού - Πολεμικής Αεροπορίας από το τμήμα Αγγλικής της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών και από το Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα, μετάλλια, διαμνημονεύσεις και τιμητικές διακρίσεις της Ελλάδος και συμμαχικών χωρών.
Αποστρατεύτηκε στις 2 Μαΐου 2000, λαβών τον τίτλο του επιτίμου διοικητού 1ης Στρατιάς.
Είναι έγγαμος με την Καλλιόπη Μπαφατάκη, με την οποίαν απέκτησαν τρία παιδιά.

Τίτλοι:
Συγγραφέας