Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα - Αφτιά
Ελλάδα


H Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1972) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Μ.Sc.Purdue University), στον τομέα της Μηχανικής του Περιβάλλοντος (Εnvironmental engineering). Είναι αριστούχος Διδάκτωρ Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τον Φεβρουάριο του 2009, και έχει διδάξει επί διετίαν (2011-2013), ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα: "Φιλοσοφία των Τεχνικών Επιστημών" και "Περιβαλλοντικό Δίκαιο".
Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής της, αφορά τους μηχανισμούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.To 2008 απέκτησε και το πτυχίο της νηπιαγωγού, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Νηπιακή Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012 πραγματοποίησε, με την εποπτεία του καθηγητού της Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ κ. Κ. Χρυσαφίδη, μεταδιδακτορική έρευνα για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών ερεθισμάτων εν γένει σε νήπια 3-5 ετών, με ενδιαφέροντα θετικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ειδικές μετρήσεις,(COR-USA) καθώς και σε πορίσματα των νευροεπιστημών του 21ου αιώνα για τον εγκέφαλο.
Έχει διαρκή επαγγελματική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος πάνω από 3 δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο τομέα (15 έτη) όσο και στον ιδιωτικό (πάνω από 20 έτη). Κατά τύχην, είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές. Υπήρξε προϊσταμένη επί τριετίαν της πρώτης δημόσιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της χώρας (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας-ΠΕΡΠΑ), σύμβουλος περιβάλλοντος των υπουργών Τρίτση, Γεννηματά και Μαγκάκη, Ειδική Γραμματεύς Συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (επί υπουργίας Γ. Γεννηματά), προϊσταμένη μελετών περιβάλλοντος των εταιρειών ΝΑΜΑ Α.Ε, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και της εταιρείας ΟΤΜ ΑΤΕ (Π. Βέττας).
Τα τελευταία 10 χρόνια, ασχολείται συνειδητώς και συστηματικώς με την περιβαλλοντική αγωγή παιδιών, και την σχετική συμβουλευτική και εκπαίδευση γονέων και νηπιαγωγών. Έχει διδάξει με καινοτόμα προγράμματα επίδειξης περιβαλλοντικής αγωγής στην Φύση και στην τάξη, σε προσχολικά παιδιά του Προσχολικού Κέντρου του Ταμείου των Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος, της Σχολής Χίλλ, του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου "Λιλιπούπολη" Πετρουπόλεως Αττικής, καθώς και σε εφήβους του Κολλεγίου Αθηνών.
Τα "Αριστοτελικά παιχνίδια Λόγου και Λογικής στην Φύση" είναι μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δικής της εμπνεύσεως, που βασίζονται σε Αριστοτελικές ιδέες και τις οποίες πραγματοποίησε με δικό της παιδαγωγικό υλικό, κείμενα και τραγούδια που συνέθεσε η ίδια επί τούτου, και δίδαξε προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος που μπορεί να γίνει μάθημα στην Φύση (και όχι απλή εκδρομή), σε νηπιαγωγούς και φροντιστές προσχολικών παιδιών, τόσο ιδιωτικών όσο και δημοσίων νηπιαγωγείων.
Είναι μητέρα δύο παιδιών, μηχανικών με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, που σταδιοδρομούν στην Ελλάδα, γιαγιά 4 εγγονών και συγγραφεύς των βιβλίων:
"Η ενέργεια του εγκεφάλου" Αθήνα-Εκδόσεις Καλέντη (2012)
"Τhe enterprise and the environment" Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)
"Για την Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο"-Εκδόσεις Γεωργιάδη (2004)
"Αριστοτελικά Παιχνίδια Λόγου και Λογικής στην Φύση"-Εκδόσεις Υδρονομή (2020)
"Παιδαγωγική του εγκεφάλου ή Παιδαγωγική της Χαράς" -Εκδόσεις Υδρονομή (2020)
Το προσωπικό της ενδιαφέρον είναι να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να αυξήσουν τις γνώσεις, τις αντοχές και την ψυχραιμία τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο γονικό έργο των αλλαγών και βελτιώσεων, που απαιτεί η παιδεία των νηπίων και νέων σήμερα, με την προοπτική αξιοβίωτης ζωής στον 21ο αιώνα.

Τίτλοι:
Συγγραφέας