Πάνος Κυπαρίσσης
Ελλάδα


Ο Πάνος Κυπαρίσσης γεννήθηκε στην Οξυά Ιωαννίνων το 1945. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ δίδαξε για μια περίπου δεκαετία φιλολογία και μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε επίσης στη δραματική Σχολή Βεάκη, στη σχολή "Νέο Ελληνικό Θέατρο - Γ. Αρμένη", αλλά και στη Δραματική Σχολή 'Δήλος' της Δ. Χατούπη.
Έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, σκηνοθετώντας περισσότερα από 15 ντοκυμαντέρ και με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, σκηνοθετώντας την ταινία "Ο Βυζαντινός Καβάφης". Τα ντοκυμαντέρ του "Τζουμέρκα" και "Κατεβαίνοντας στις Ακτές", καθώς και η μικρού μήκους ταινία του "Έωθεν" έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Γράφει ποίηση, δοκίμιο και μεταφράζει, ενώ έργα του έχουν αποδοθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Τσεχικά.
Το 2014 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για το βιβλίο ''Τα τιμαλφή'' και το πρώτο βραβείο του διεθνούς φεστιβάλ Ιεράπετρας για την ταινία ''Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων''.
Ασχολείται με τη γλυπτική και τη ζωγραφική και έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Διασκευή
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Πράξεις των Αποστόλων[ Ιωάννης Πανουτσόπουλος, Πράξεις των Αποστόλων ]diastixo.gr 20/3/2023
Από τους κήπους του Νίκου Κατσαλίδα[ Νίκος Κατσαλίδας, Τα εκατό εκατόφυλλα της Πούλιας ]Περιοδικό "Εμβόλιμον" τχ.86Χειμώνας-Άνοιξη 2018
Κώστας Θ. Ριζάκης, "Με χρώμα το σκοτάδι"[ Κώστας Θ. Ριζάκης, Επιτάφιος δρόμος ]Περιοδικό "Εμβόλιμον" τχ.79Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016
Το γόνιμο πένθος[ Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Από μνήμης ]"Η Αυγή" 30/4/2011