Κρίτων Αρσένης
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα


Διεθνώς βραβευμένος Περιβαλλοντολόγος και Πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Από τα 15 του χρόνια είναι ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σπούδασε Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1996-2001) με μεταπτυχιακό στην Διεθνή Ανάπτυξη από την Σχολή Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard (2001-2003).

Στα 20 του βραβεύτηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης.

Την περίοδο 2005-2009 δούλεψε στην ΜΚΟ Ελληνικη Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως υπεύθυνος της εκστρατείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου αλλά και ως υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής. Για τα επιτεύγματα της εκστρατείας παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο για εκστρατείες ευαισθητοποίησης από την EUROPA NOSTRA.

Από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Μάιο 2009 συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Την περίοδο 2009-2014 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικότερα στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Αλιείας. Για το έργο του εκεί τιμήθηκε τρεις φορές. Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας (2010) και ως ο καλύτερος Ευρωβουλευτής για το Παγκόσμιο Έτος Δασών (2011), μέσα από ψηφοφορία μεταξύ των 754 ευρωβουλευτών. Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε τον τίτλο του «Πρέσβη Δίκαιης Πολιτικής», από την οργάνωση «Evert Vermeer Foundation», για τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδύναμων οικονομικά πολιτών και τη δίκαιη αναδιανομή των παγκόσμιων πόρων.

Το 2012 ξεκίνησε την παγκόσμια πρωτοβουλία Roadfree για την προστασία των περιοχών χωρίς δρόμους. Κατάφερε να παράξει τους πρώτους χάρτες στον κόσμο των περιοχών χωρίς δρόμους από το Google Earth και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος [13], οι οποίοι παρουσιάστηκαν το 2012 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ Ρίο. Οι ενημερωμένες εκδόσεις αυτών των χαρτών παρουσιάστηκαν σε άλλες παγκόσμιες συνόδους κορυφής και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των UNCBD COP11 και[14] UNFCCC COP19.

Είναι βιοκαλλιεργητής και το λάδι που παράγει έχει βραβευτεί με δύο χρυσά και δύο ασημένια βραβεία, την περίοδο 2018-2021.

Είναι σύντροφος της Μαρίζας Κουρτικάκη και πατέρας της Ροής και του Ωρίωνα.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Εισήγηση