Στάθης Ταξίδης
Ελλάδα


Ο Στάθης Ταξίδης γεννήθηκε το 1959 στους Πύργους Πτολεμάϊδας από γονείς που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο.
Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στα Τ.Ε.Ι., Παιδαγωγικές Επιστήμες, Δημόσιες Σχέσεις και Δημοσιογραφία, ενώ μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στο Διδασκαλείο του Α.Π.Θ.
Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον ποντιακό χώρο ως Πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας, ως Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ως μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ως μέλος των σωματείων Παναγία Σουμελά και Φάρος Ποντίων. Ήταν επίσης επί μία πενταετία αρχισυντάκτης της εφημερίδας το "Βήμα" που εξέδιδε κατά μήνα η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Σύμβουλος του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη για θέματα Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ελλήνων. Επισκέφτηκε πολλές φορές τον ιστορικό Πόντο και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. για τη συλλογή αρχειακού υλικού. Προσκαλεσμένος από ποντιακούς συλλόγους πραγματοποίησε διαλέξεις και εκθέσεις της φωτογραφικής του συλλογής για τον Πόντο σε χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία, ενώ συμμετείχε και στο θεατρικό τμήμα του Φάρου Ποντίων.
Συνέγραψε το λεύκωμα "Πόντος, πατρίς πεφιλημένη", το βιβλίο "Από την Τσιμερά του Πόντου στην Ελλάδα" και επιμελήθηκε την έκδοση foglio 24 παλαιών καρτ-ποστάλ από τον Πόντο.
Τιμήθηκε από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, από τη Συντονιστική Επιτροπή των Ποντιακών Συλλόγων της Μελβούρνης, από το σύλλογο νεοπροσφύγων "Ο Εύξεινος Πόντος" και από την εφημερίδα "Τα Νέα".

Τίτλοι:
Συγγραφέας