Ιφιγένεια Τριάντου
Ελλάδα


Η Ιφιγένεια Τριάντου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Αφηγηματολογία.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σορβόννη, σε δύο φάσεις, με καθηγητές τον Κ. Θ. Δημαρά (Νεοελληνικός Διαφωτισμός) και τον Guy Saunier (Δημοτικό τραγούδι και Νεοελληνικό Υπερρεαλισμό). Η διατριβή της αναφέρεται στις αφηγηματικές τεχνικές στο έργο του Δημήτρη Χατζή, στον οποίο αναφέρονται πολλές από τις εργασίες της.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργασίες της αξιοποιούν τόσο την παλιότερη ελληνική παράδοση (Όμηρος, Παραμύθι, Κρητική λογοτεχνία, Δ. Σολωμός, Δ. Βικέλας, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Χατζόπουλος κ.ά.) όσο και τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία (Κ. Καβάφης, Ν. Καζαντζάκης, Η. Βενέζης, Μ. Καραγάτσης, Γ. Θεοτοκάς, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης, Τ. Λειβαδίτης, Α. Φραγκιάς, Ν. Χουλιαράς, Α. Σαμαράκης, Ιω. Καρυστιάνη κ. ά.).
Οι μελέτες της αποτελούν μια πρωτότυπη σύνθεση των παραδοσιακών φιλολογικών προσεγγίσεων με τις σύγχρονες μεθόδους της λογοτεχνικής θεωρίας και της σημειωτικής ανάλυσης.
Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου καθώς και της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας.

Τίτλοι:
Συγγραφέας