Γιώργος Θεοφάνους
Κύπρος


Ο Γιώργος Θεοφάνους γεννήθηκε στη Λάρνακα, στις 9 Ιανουαρίου του 1968.
Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική, αφού άρχισε να συνθέτει δικά του τραγούδια από την ηλικία των πέντε, πριν ακόμη πάει στο δημοτικό σχολείο.
Ο μικρός Γιώργος ήταν το παιδί θαύμα της πόλης του, και όχι μόνο, αφού σε ηλικία εννέα χρονών τραγούδησε και έπαιξε στην κιθάρα ένα δικό του τραγούδι, στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, παρουσία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρου Κυπριανού. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς στην πόλη του, αλλά και Παγκύπριους, ως κιθαρίστας και συνθέτης, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο κιθάρα, πιάνο και αρμονία και τελειώνοντας το στρατιωτικό του βρέθηκε στη Βοστόνη, στο Berklee College of Music, σπουδάζοντας Μουσική για Κινηματογράφο, Ενορχήστρωση και Διεύθυνση Ορχήστρας.
Συμμετείχε τρεις φορές ως συνθέτης και τέσσερις φορές ως διευθυντής ορχήστρας στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision.
Από το 1989 ως σήμερα έχει συνθέσει περισσότερα από 550 τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν με τις φωνές τους πολλοί από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της εποχής μας. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως τις ακόλουθες: "Η Αλίκη στην Παραμυθοχώρα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1987), "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Η δωδεκάτη νύχτα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Επιτρέποντες" (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας 1996), "Μια μέλισσα τον Αύγουστο" (Θέατρο Αθηνών 2004).
Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο ενορχήστρωσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στα επίσημα μουσικά βραβεία της IFPI, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα συνολικά εννέα βραβεία ΑΡΙΩΝ. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στα Μουσικά Βραβεία Κύπρου.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008 παρουσίασε στα τείχη της Λευκωσίας τη μουσική παράσταση "Τραγουδώ το νησί μου", η οποία περιλάμβανε 40 μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από τον Η΄ αιώνα π. Χ. έως σήμερα. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Τίτλοι:
Συγγραφέας