Θεόδωρος Β. Καρατζάς
Ελλάδα


Ο Θεόδωρος Καρατζάς (1930-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος το 1955 και από το 1963 ήταν νομικός σύμβουλος επί ναυτιλιακών θεμάτων στην Εθνική Τράπεζα.
Το 1982 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕΒΑ. Παράλληλα, ορίστηκε πρόεδρος της Banque Nationale Franco-Hellenique.
Το 1985 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και το 1987 υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.Ηταν πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος, η έκθεση της οποίας -γνωστή ως έκθεση Καρατζά- έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, εισήγαγε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία του Χρηματιστηρίου, οι οποίες οδήγησαν στην ψήφιση του Νόμου 1806/1988.
Το 1989 επέστρεψε στη δικηγορία και, παράλληλα, ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ασπίς Στεγαστική». Από το 1996 ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μητρικής εταιρείας του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας. Ηταν επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε θέματα Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου.
Είχε συγγράψει με τον Ν. Ready το βιβλίο «The Greek Code of Private Maritime Law» (Χάγη, 1982).
Είχε τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με τον ανώτερο ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον Officier de l' ordre Nationale de la Legion d' Honneur.

Τίτλοι:
Συγγραφέας