Φώτης Κουτσαμπάρης
Ελλάδα


Ο Φώτης Κουτσαμπάρης είναι δημοσιογράφος και ποιητής. Είναι αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας politismika.gr (Πολιτισμικά Θεσσαλονίκης) και της μηνιαίας έντυπης έκδοσης. Παρουσιάζει στον ραδιοφωνικό σταθμό Space 92,2 fm την Κυριακάτικη δίωρη Εκπομπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Τα εν Δήμω", η οποία βραβεύτηκε ως η καλύτερη ραδιοφωνική δημοσιογραφική εκπομπή στην Βόρεια Ελλάδα στο διαγωνισμό "Χρυσά Κηρύκεια 2002". Είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία. Εργάστηκε επί σχεδόν μια 20ετία ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Μακεδονία", μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 που διεκόπη η κυκλοφορία της και άσκησε επίσχεση.
Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και διετέλεσε πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της για δύο θητείες (2008-2010, 2012-2014).
Γεννήθηκε στα Καβάσιλα Βεροίας, στις 11 Σεπτεμβρίου 1967, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές και γυμνασιακές σπουδές του και συνέχισε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 2ο Λύκειο Βέροιας. Σπούδασε δημοσιογραφία στην ιδιωτική σχολή τριετούς φοίτησης Κ.Ε.Φ.Κ.Σ. στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα αρχαίας ελληνικής και νεοελληνικής λογοτεχνίας ενώ σπούδασε και πληροφορική για ένα χρόνο στον "Πυθαγόρα".
Την πρώτη απόπειρα επικοινωνίας με το σύνολο την έκανε σε ηλικία 12 ετών όταν κατασκεύασε πομπό μεσαίων κυμάτων και μετέδιδε εκπομπές την καλοκαιρινή περίοδο. Ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός έκλεισε το 1981 μετά από σύσταση της αστυνομίας. Την χρονιά εκείνη αρχίζει η ενασχόληση του με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο στην θέση του τερματοφύλακα, στην Α.Ε. Καβασίλων, όπου έπαιζε βασικός από την ηλικία των 14ων έως 18 ετών.
Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 16 ετών και το 1983 συγκέντρωσε τα πρωτόλεια του χειρόγραφα στη συλλογή "Το λογικό ενός τρελού". Το 1984 κυκλοφόρησε από τον ίδιο στη Βέροια η ποιητική συλλογή "Ξέχειλη Καρδιά" και το 1986 η συλλογή "Προσοχή Εύθραυστον". Το 1985 πήρε μέρος σε ποιητικό διαγωνισμό της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" με την ποιητική συλλογή "Στην πλάνη των εικόνων". Έφηβος έγραψε επίσης την επιθεώρηση "Ροδάκινα", η οποία έμεινε στις πρόβες από τον πρόσκαιρο θίασο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβασίλων, του οποίου διετέλεσε γενικός γραμματέας την περίοδο 1984 - 1985. Έγραψε στίχους για τραγούδια ("Νέοι της Μοναξιάς", "Ερωτικό Ξύπνημα" κ.α.). Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία το βιβλίο του "λοξές ματιές", που περιλαμβάνει εποχικά λογοτεχνήματα.
Από μαθητής του δημοτικού μέχρι και μετά το λύκειο εργαζόταν τα καλοκαίρια ως εργάτης στα χωράφια και στα κονσερβοποιεία ενώ στην διάρκεια των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη δούλεψε παράλληλα σε βιοτεχνίες, σε οικοδομές και σε εμπορικό κατάστημα, ακολουθώντας μια εργασιακή πορεία που σφυρηλάτησε την επαγγελματική προσωπικότητα του. Για ένα χρόνο (1988 - 1989) απασχολούταν αποκλειστικά ως εργάτης σε αγροτικές εργασίες στην Ημαθία.
Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία έγινε το 1986 όταν ανέλαβε τη λογοτεχνική στήλη της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Φωνή της Αλεξάνδρειας" και διέκοψε τη συνεργασία με την εφημερίδα για να υπηρετήσει τη θητεία του ως έφεδρος υπαξιωματικός στο πεζικό. Με την απόλυση του από το στρατό το 1988 ξεκίνησε την εργασιακή και σπουδαστική του περιπλάνηση. Από το 1986 μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με 9 εφημερίδες, 6 περιοδικά, 8 ραδιοφωνικούς και 2 τηλεοπτικούς σταθμούς. Υπήρξε εκδότης της μηνιαίας free press εφημερίδας "Αθέρας" που κυκλοφόρησε την περίοδο 1995 - 1996 στη Θεσσαλονίκη.

Τίτλοι:
Συγγραφέας