Μαρία Μπούρη
Ελλάδα


Η Μαρία Μπούρη είναι παιδίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στην ανακουφιστική φροντίδα παιδιών στο Πανεπιστήμιο University of Wales, Cardiff, καθώς και στο αντικείμενο Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ιατρική (Medical Humanities) στο Πανεπιστήμιο University of Wales, Swansea. Από το 2001 εργάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα μητέρας-παιδιού, παρέχοντας υπηρεσίες σε παιδιά 0-18 ετών, σε επίπεδο πρόληψης (εμβολιασμοί, παρακολούθηση αύξησης και ανάπτυξης παιδιών, κ.ο.κ), καθώς και σε ασθενή παιδιά με οξέα και χρόνια προβλήματα υγείας. Παράλληλα συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (ελληνικό τμήμα της World Association for Infant Mental Health). Είναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων καθώς και του σωματείου Διαβάζοντας Μεγαλώνω -Σύλλογος για την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά.
Στα ερευνητικά και κλινικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιών και εφήβων με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας βρεφών και παιδιών, η παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα όπως και η οργάνωση και παροχή ανάλογων υπηρεσιών στην κοινότητα, η διερεύνηση του ρόλου των ανθρωπιστικών επιστημών στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα των ιατρών, καθώς και η ιστορία της παιδιατρικής.
Άλλες συμμετοχές της σε δημοσιεύσεις:
- "Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Προνοίας και Αντιλήψεως (Π.Ι.Κ.Π.Α): σύντομο ιστορικό μιας μακράς πορείας". Πρακτικά 6ης- 7ης- 8ης Ημερίδας Ιστορίας Ελληνικής Παιδιατρικής. Επιμέλεια: Δ. Καραμπερόπουλος. Έκδοση Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας της Παιδιατρικής, Αθήνα 2018, σελ. 111-140.
- Jaspers Κ. "Ο ιατρός στην εποχή της τεχνολογίας". Μετάφραση-εισαγωγή: Μαρία Μπούρη. Περιοδικό Σύναψις, Tριμηνιαία Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου, 2013; 9 (31): 31-9.
- "Όταν 'η γένεσις τω θανάτω συνάπτεται': σκέψεις γύρω από την περιγεννητική απώλεια". Περιοδικό Ψυχής Δρόμοι, Τεύχος 16, Νοέμβριος 2018, σελ. 8-15.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση