Ιωάννης Παλληκάρης
Ελλάδα


Ο Γιάννης Παλλήκαρης γεννήθηκε στα Χανιά το 1947.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Από το 1987 είναι Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι κύριος συγγραφέας 3 διεθνών επιστημονικών συγγραμμάτων και προσκεκλημένος συγγραφέας με 17 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία. Έχει 85 δημοσιεύσεις σε περιοδικά υπό κρίση, και είναι κριτής σε 5 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Έχει διατελέσει επιβλέπων σε 19 διδακτορικές διατριβές καθώς και σε 8 διπλωματικές εργασίες φοιτητών από Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.
Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε 80 διεθνή συνέδρια, επιστημονικές εταιρείες και Πανεπιστήμια τα τελευταία 4 χρόνια.
Έχει 215 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 153 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια.
Είναι κάτοχος 4 εγκεκριμένων πατέντων και 4 υπό αξιολόγηση σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας.
Το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς λαμβάνοντας τις περισσότερες από τις πιο διακεκριμένες διακρίσεις στην Οφθαλμολογία με 17 διεθνείς τιμητικές διακρίσεις με σημαντικότερη το Βραβείο "Barraquer" από τη διεθνή εταιρεία διαθλαστικής χειρουργικής σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (1997), τη "Charles D. Kelman Innovator's Award" από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS-2003), τη "Albrecth-von-Graefe-Vorlesung" - Award for the Innovator’s Lecture από τη Γερμανική Οφθαλμολογική Εταιρεία για την καθοριστική του συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη της διαθλαστικής χειρουργικής (DOC-2003) και φέτος τη "NORDAN AWARD" από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής για τη μέγιστη συνεισφορά του διεθνώς στην διαθλαστική χειρουργική (ASCRS-2004).
Είναι ιδρυτής του διευθυντής του «Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού - "ΒΕΜΜΟ", (www.eyeinstitutecrete.com) ενός από τα πλέον προβεβλημένα εργαστήρια του Ιατρικού Τμήματος, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στην έρευνα, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Σήμερα εκατοντάδες είναι οι ασθενείς εκτός Κρήτης που επισκέπτονται το Ηράκλειο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα Οφθαλμολογίας αλλά και μεγάλος ο αριθμός των επιστημόνων που επισκέπτονται το εργαστήριο για να εκπονήσουν μέρος των μελετών του ή να συνεργαστούν σε κοινά ερευνητικά πρωτόκολλα. Η Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα, ήταν δική του ιδέα και πραγματοποιήθηκε με δωρεά των LIONS & LIONESS, η μονάδα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε απομονωμένες περιοχές της Κρήτης και στα νησιά του Αιγαίου. Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει το έργο του σε πολλές χώρες.
Μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί 23 ανταγωνιστικά προγράμματα, καθώς και 18 αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Οπτική και Όραση»(www.optics-vision.gr) σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και με συνεργαζόμενα ιδρύματα το ΙΤΕ και την Πανεπιστημιακή Οφθαλολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ.

Τίτλοι:
Συγγραφέας