Ανδρέας Α. Μπιελέτσκι
Ουκρανία


Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου Μπιελέτσκι γεννήθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 10 Αυγούστου 1911 και πέθανε στο Κίεβο στις 10 Απριλίου 1995. Δίδαξε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και εργαζόταν στα Ινστιτούτα Γλωσσολογίας και Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας. Οι σχεδόν 150 μελέτες του αναφέρονται στη θεωρητική γλωσσολογία, την κλασική φιλολογία, τις επιγραφές της Ολβίας, τη νεοελληνική διαλεκτολογία. Γνώριζε 17 γλώσσες, αρχαίες και σύγχρονες.
Από το 1945 ως το 1955 οργάνωσε τις διαλεκτολογικές αποστολές στην Κριμαία, στις οποίες και μετείχε μαζί με τη σύζυγο του Τατιάνα Ν.Τσερνισσόβα, όπου συγκέντρωσε και μελέτησε πλούσιο υλικό από το ζωντανό τότε ελληνικό ιδίωμα και τα τοπωνύμια της Κριμαίας.
Υπήρξε φλογερός φιλέλληνας, έγραψε ποιήματα στα νέα ελληνικά, διετέλεσε πρόεδρος του Σοβιετοελληνικού Συνδέσμου Φιλίας. Τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
Ο Ανδρέας Α. Μπιελέτσκι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, επιστήμων, φιλόσοφος, ποιητής, ζωγράφος, ήταν χαριτωμένος και οικείος, και άφησε σε όσους τον γνώρισαν την εικόνα ενός σωστού ανθρώπου. Μετά το θάνατό του, οι μαθητές του στο Κίεβο ίδρυσαν τον "Επιστημονικό Ιστορικό -Φιλολογικό Σύλλογο Ανδρέας Μπιελέτσκι" με αντικείμενο τη μελέτη του ελληνισμού της Κριμαίας και τη διαφύλαξη και αξιοποίηση του Αρχείου του.

Τίτλοι:
Συγγραφέας