Διονύσιος Βάγιας
Ελλάδα


Ο Διονύσιος Βάγιας γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1962 στον Άγιο Νικόλαο της Κέρκυρας. Μετά το Μεικτό Εξατάξιο Γυμνάσιο Λευκίμμης μετανάστευσε τo 1979 στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου ζούσαν οι γονείς του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως «φιλοξενούμενοι εργάτες» (Gastarbeiter). Φοίτησε τη δεκαετία του 1980 στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine της πόλης του Düsseldorf, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία με άριστα. Στην πτυχιακή του εργασία Der Begriff der Technik in der Philosophie Heideggers (Η έννοια της τεχνικής στον Martin Heidegger) ήρθε σε ρήξη με την ύστερη φιλοσοφία του Είναι και την οντολογική της θεμελίωση. Η ρήξη έγινε υπό το πνεύμα της παθογνωστικής, μιας κριτικής ψυχανάλυσης βάθους στηριγμένης στη φιλοσοφία. Η παθογνωστική ιδρύθηκε από τον καθηγητή του Rudolf Heinz.
Είναι μέλος του προεδρείου του επιστημονικού συλλόγου Psychoanalyse und Philosophie e.V., μέλους της Akademie für Psychoanalyse und Psychosomatik e.V., αρθρογραφεί στο ετήσιο βιβλίο του συλλόγου, στου οποίου τη συντακτική επιτροπή ανήκει, και είναι ομιλητής στο Institut für Psychoanalyse und Psychotherapie e.V.
Πολυάριθμες δημοσιεύσεις του μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα του συλλόγου: www.psychoanalyseundphilosohie.de
Το έτος 2000 έλαβε το Μεγάλο Δίπλωμα της Γερμανικής για Αλλοδαπούς με άριστα, το οποίο απονέμεται από το Goethe Institut και το Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου.

Στη Γερμανική έχουν εκδοθεί δυο εργασίες του:
Dionissios Vajas, Die Funktion des Gedächtnisses. Probleme der Philosophie der Wahrnehmung und des Körpers im Ausgang von Martin Heidegger (Διονύσιος Βάγιας, Η λειτουργία της μνήμης. Προβλήματα της φιλοσοφίας της αντίληψης και του σώματος με αφετηρία τον Martin Heidegger) Εκδόσεις Peras, Düsseldorf, 2001, σ. 296.
Dionissios Vajas, Begleitbuch zum Militärdienst. Aphorismen zum Militär und zum Wesen der Armee. (Διονύσιος Βάγιας, Συνοδευτικό βιβλίο για τη στρατιωτική θητεία. Αποφθεγματολογία πάνω στο θέμα του στρατού και την ουσία του στρατεύματος) Εκδόσεις Peras, Düsseldorf, 2005, σ. 117.

Τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος στην αμερικανική εταιρεία UPS στο Neuss. Tο 2001-02 έφερε εις πέρας την τετράμηνη στρατιωτική του θητεία ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Μετά από αντίστοιχες εξετάσεις στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας αναγνωρίστηκε το πτυχίο του ως ισότιμο και αντίστοιχο με τα απονεμόμενα πτυχία της Σχολής. Έκτοτε διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, στην Ευκαρπία του Νομού Θεσσαλονίκης, και ασκεί το επάγγελμα του Καθηγητή Γερμανικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας.

Ο Διονύσιος Βάγιας καταγίνεται με την άσκηση της Παθογνωστικής Συμβουλευτικής (www.pathognostikisymbouleutiki.gr) και διδάσκει ως Διδάσκων Παθογνωστικός τη θεωρία και την πράξη της Παθογνωστικής.

(Πηγή: "Διονύσιος Βάγιας", 2023)

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση