Ιωάννης Μ. Τσιομπάνος
Ελλάδα


Ο Γιάννης Τσιομπάνος γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1974. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και εργάζεται στην πόλη του ως ελεύθερος επαγγελματίας, με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο γραμματοσήμων και συναφών συλλεκτικών ειδών. Όντας συλλέκτης κι ο ίδιος και συνεχίζοντας μία οικογενειακή παράδοση, δημιούργησε σιγά-σιγά και με κόπο ένα αρχείο άρτιο, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται με εφήμερα, καρτ-ποστάλ, ιστορικό φωτογραφικό υλικό και έγγραφα της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα έχει εκδώσει το ιστορικό διήγημα "Στην Κοζάνη" της Ιουλίας Δραγούμη και μαζί με τον Χρήστο Δαβάκο είχαν τη συγγραφή των κειμένων και την επιμέλεια του λευκώματος "Νομός Κοζάνης - Η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας" (εκδόσεις Μίλητος). Επίσης, εξέδωσε το έργο του με τίτλο "Οι Καρτ Ποστάλ της Πτολεμαΐδας 1930 - 1964", καθώς και το λεύκωμα "Κοζάνη - Οδοιπορικό στο Χρόνο", εκδόσεων Άνω & Κάτω Τελεία.
Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Βιομηχανική Κληρονομιά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, της Πανελλήνιας Νομισματικής Ένωσης και της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας.

Τίτλοι:
Συγγραφέας