Βιβλίο
Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους
Θέατρο - λογοτεχνία

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θόδωρος Γραμματάς
Εισήγηση: Θόδωρος Γραμματάς
Εισήγηση: Pascal Thiercy
Εισήγηση: Αλίκη Μπακοπούλου - Χωλς
Εισήγηση: Μιχαήλ Μπογκντάνοφ
Εισήγηση: Νίκος Καμτσής
Εισήγηση: Αθηνά Κορώνη
Εισήγηση: Γιάννης Καλατζόπουλος
Εισήγηση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Εισήγηση: Τζίνα Καλογήρου
Εισήγηση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Εισήγηση: Μαριάννα Σπανάκη
Εισήγηση: Ιωάννα Λεκκάκου
Εισήγηση: Βασιλική Λαλαγιάννη
Εισήγηση: Θεοδόσης Πυλαρινός
Εισήγηση: Άλκηστις Κοντογιάννη
Εισήγηση: Μαρία Μαρή
Εισήγηση: Νίκη Κάπαρη
Εισήγηση: Φραγκίσκη Χατζηγεωργίου - Βασιλαράκη
Εισήγηση: Ι. Ν. Βασιλαράκης
Εισήγηση: Αλεξία Παπακώστα
Εισήγηση: Μένης Θεοδωρίδης
Εισήγηση: Χαράλαμπος Δερμιτζάκης
Εισήγηση: Σάββας Πατσαλίδης
Αθήνα
Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 254
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89191-2-9
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θόδωρος Γραμματάς. Πρακτικά συνεδρίου που οργάνωσε το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και η Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, στο διάστημα 15-17 Απριλίου 2005.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-01-2011)
Περίληψη:

Οι μελέτες του τόμου αυτού αποτελούν ένα ποικιλόμορφο σύνολο από απόψεις και θέσεις πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ερευνητών του θεάτρου μέσα από τις οποίες αποτιμάται το σαιξπηρικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναφαίνεται η δυναμική της αξιοποίησής του στο παρόν και το μέλλον.
Η ιστορική ανάλυση παρακολουθείται από τη θεατρική λειτουργία, η επιστημονική εμβάθυνση ερωτοτροπεί με τη μαγεία της τέχνης και όλα μετουσιώνονται σε μήνυμα αντίστασης χάρη στην πολυσήμαντη γραφή και τα ανατρεπτικά "παιχνίδια" του αειθαλούς αυτού συγγραφέα.
Αναδεικνύεται, επίσης, η διαχρονική εμβέλειά του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που υποδέχονται τα σημερινά παιδιά τα έργα του, αλλά και από τη "ευκαμψία" των έργων αυτών και την εύκολη προσαρμογή τους (με τη μορφή της διασκευής" σε όλα τα ηλικιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά περιβάλλοντα.
Τον πολύτιμο αυτό τόμο επιμελήθηκε ο Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής θεατρολογίας, διευθυντής στο Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πλουραλισμός των απόψεων και οι ποικίλες ιδιότητες των συγγραφέων των κειμένων που περιλαμβάνονται σ' αυτόν, προτείνοντας πολλαπλές θεωρήσεις του σαιξπηρικού έργου επιβεβαιώνουν την παγκοσμιότητά του και επιπλέον υποδηλώνουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία των κειμένων του και τη σημασία τους για το παιδί και τον εκπαιδευτικό. Μέσα από αυτές, εν τέλει, ο αναγνώστης μορφώνει τη σφαιρική εικόνα ενός Σαίξπηρ όλων των εποχών και των πολιτισμών, όλων των ανθρώπων και των ηλικιών.