Βιβλίο
Η κόλαση της Τρεμπλίνκα

Βασίλι Γκρόσσμαν
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Αθήνα
Άγρα
2020
σ. 134
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-452-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.94€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

"Ακόμα και να διαβάζεις κάτι τέτοιο είναι ανείπωτα δύσκολο. Ας με πιστέψουν οι αναγνώστες, μου είναι εξίσου δύσκολο να το γράφω. Μπορεί κάποιος να ρωτήσει: "Για ποιο λόγο να τα γράφουμε, για ποιο λόγο να το θυμίζουμε όλ' αυτά;"
Το χρέος του συγγραφέα είναι να διηγείται τη φρικτή αλήθεια, το χρέος του πολίτη-αναγνώστη είναι να τη γνωρίζει. Όποιος στρέψει το βλέμμα από την άλλη, όποιος κλείσει τα μάτια και προσπεράσει, θα προσβάλει τη μνήμη των νεκρών".
Το κείμενο "Η Κόλαση της Τρεμπλίνκα" του Βασίλι Γκρόσσμαν είναι η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας είναι πολεμικός ανταποκριτής του ρωσικού στρατού που φτάνει στην Τρεμπλίνκα το καλοκαίρι του 1944. Ο Γκρόσσμαν προσπαθεί να περιγράψει στην Κόλαση της Τρεμπλίνκα το αδύνατο να ειπωθεί. Αγγίζει τα όρια της γραφής.
Εξετάζοντας τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά της Κόλασης της Τρεμπλίνκα που καλούνται να υπογραμμίσουν το πρωτόγνωρο και ανίερο της εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων, παρατηρεί κανείς ότι οι πληροφορίες ξεδιπλώνονται σιγά σιγά, διαδοχικά, παράλληλα με την πορεία θανάτου των πρωταγωνιστών αυτής της τρομακτικής αφήγησης. Ξεκινώντας από το ήρεμο, ειδυλλιακό τοπίο του πευκόφυτου, "πληκτικού", καθώς λέει ο αφηγητής, τοπίου της πολωνικής επαρχίας, η πληροφόρηση του αναγνώστη ακολουθεί σαν σε κάποιου είδους θρίλλερ τη σταδιακή αποκάλυψη και συνειδητοποίηση της πραγματικότητας σε μια μαρτυρική διαδρομή προς το θάνατο και συγχρόνως προς την αλήθεια.
Στην Κόλαση της Τρεμπλίνκα ο Γκρόσσμαν παρατηρεί με ενάργεια και φρικιάζει με τη μεθοδικότητα και την οργάνωση της μαζικής δολοφονίας, την οποία παρομοιάζει επανειλημμένως με βιομηχανία: Πρόκειται, τονίζει, για το στρατόπεδο ως εργοστάσιο παραγωγής θανάτου, για "σφαγείο-ιμάντα παραγωγής".
Με τον τίτλο ήδη του κειμένου του, ο Γκρόσσμαν αναφέρεται στην Τρεμπλίνκα ως "κόλαση" μιλώντας για "κύκλους" σε μια σαφή σύνδεση με την Κόλαση του Δάντη: "Ας περιηγηθούμε λοιπόν στους κύκλους της κόλασης της Τρεμπλίνκα".
Λίγο αργότερα αυτή ακριβώς τη μετωνυμία θα χρησιμοποιήσει και ο Πρίμο Λέβι.
"Και όλοι αυτοί οι χιλιάδες, οι δεκάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλα αυτά τα φοβισμένα, γεμάτα ερωτηματικά μάτια, όλα αυτά τα νεανικά και τα γερασμένα πρόσωπα, οι καλλονές με τις μαύρες μπούκλες και τα χρυσά μαλλιά, οι καμπουριασμένοι και ακατάστατοι, οι καραφλοί γέροι, οι δειλοί έφηβοι - όλοι ενώνονταν σε ένα και μοναδικό ποτάμι που κατάπινε και τη λογική, και την υπέροχη ανθρώπινη επιστήμη, και την αγάπη των κοριτσιών, και την απορία των παιδιών, και το βήχα των γερόντων, και την ανθρώπινη καρδιά. [...]

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος Βαϊλάκης«Η Κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Βασίλι Γκρόσσμαν είναι η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναδεικνύει μία επίγεια, απολύτως νοσηρή εκδοχή της Κόλασης του Δάντηhttps://popaganda.gr30/7/2022
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΟ άνθρωπος που ήταν «πρώτος εκεί»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/9/2021
Ιωάννης ΣτεφανίδηςΨηλαφώντας το ανείπωτο κακό"The Athens Review of Books"129Ιούνιος 2021
Οντέτ Βαρών - ΒασάρΤρεμπλίνκα, στρατόπεδο θανάτου"The Books' Journal"119Μάιος 2021
Evgenia KrichevskayaΠαγκόσμιο ικρίωμα"Η Αυγή"9/5/2021
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΗ κόλαση του Δάντη ωχριάhttp://literature.gr2/5/2021
Ευγενία ΜπογιάνουΕνταύθα κείται ο Άνθρωπος"Η Αυγή"9/3/2021
Γρηγόρης ΜπέκοςΣτο ναζιστικό σφαγείο της Τρεμπλίνκα"Το Βήμα"/ "Βιβλία"21/2/2021
Ρίκα ΜπενβενίστεΗ ανακάλυψη της Τρεμπλίνκα"Εφημερίδα των Συντακτών"30/1/2021
Θανάσης ΤριαρίδηςΓυρεύοντας το όνομα του ανθρώπου"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"24/1/2021
Τίνα ΜανδηλαράΗ πρώτη μαρτυρία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης"Lifo"21/1/2021
Οντέτ Βαρών - Βασάρ«Η γη φτύνει σπασμένα κόκαλα» "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"16/1/2021