Ανδρέας Σοφόκλης
Κύπρος


Ο Ανδρέας Σοφόκλης κατάγεται από τη Γιαλούσα, στην οποία πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών (με καταγωγή από τον πατέρα του Νικόλα Σοφόκλη από τη Μελάναρκα-Γιαλούσα και από τη μητέρα του Δέσποινα Χατζηκυριάκου-Σοφόκλη από την Αγία Τριάδα της Χερσονήσου Καρπασίας). Μετά την τουρκική εισβολή του Καλοκαιριού του 1974, παρέμεινε εγκλωβισμένος μαζί με την οικογένειά του, όπως και εκατοντάδες άλλοι συγχωριανοί των Κοινοτήτων της Καρπασίας. Τον Δεκέμβριο του 1976, 24.12.1976 ανήμερα των Χριστουγέννων εκτοπίσθηκε υποχρεωτικώς-όπως και το σύνολο σχεδόν των εγκλωβισμένων-κατά χρονικά διαστήματα-πρόσφυγας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Λάρνακα, όπου διαμένει. Φοίτησε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, το οποίο τότε λειτουργούσε και ως Γυμνάσιο. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά στο ΜΤΠ και στο ΚΕΝ Λάρνακας ως εκπαιδευτής, ως Έφεδρος τελείωσε τις υποχρεώσεις του προς την ιδιαίτερή του Πατρίδα Κύπρο με το βαθμό του Υπολοχαγού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό (Master) και Διδακτορικό (PHD) στην Οργάνωση-Διοίκηση Σχολείου. Έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο: Κλειδιά Ζωής. Συμβουλές Ευζωίας.
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Ζορμπά-Σοφόκλη και έχουν δύο παιδιά, τον Νικόλα και τον Δημήτρη.
Εργάζεται ως Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων στο ΥΠΠΑΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, μέλος στο ΚΔΣ του ΣΕΚΦ, μέλος στο Σωματείο Ελεύθερη- Ενιαία Καρπασία, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Γιαλουσιτών και μέλος στο Σύνδεσμο Γιαλουσιτών σε διάφορες θέσεις στο Συμβούλιο, αντιπρόεδρος στο Σωματείο “Άγιος Πολυχρόνιος” Μελάναρκας στο οποίο παραμένει ως αντιπρόεδρος. Υπήρξε, επίσης, μέλος (ταμίας) στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ερασιτεχνικής Ένωσης Taekwondo Αμμοχώστου.
Εξαιτίας ομιλιών και της συνεχούς οργάνωσης και παρακολούθησης σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων, εμπλουτίζει εποικοδομητικώς τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

(Πηγή: "Εκδόσεις Ίαμβος", 2022)

Τίτλοι:
Συγγραφέας