Βιβλίο
Παρόν: Μια ζωή στην πρώτη γραμμή
Συμβολή στην καταγραφή της ελληνικής ιστορίας

Βασίλης Β. Βενετσανόπουλος
Επιμελητής: Χ. Τσιντζιλώνης
Επιμελητής: Θ. Κοΐνης
Αθήνα
Σύγχρονη Εποχή
2004
σ. 359
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-224-960-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 04-07-2007)
Περίληψη:

[...] Τα κείμενα (μελέτες δημοσιευμένες και αδημοσίευτες), που έχει συγκεντρώσει ο Β. Βενετσανόπουλος, αποτελούν στο σύνολό τους, ενδιαφέρουσα και σε πολλές περιπτώσεις πρωτότυπη πηγή μελέτης προβλημάτων και καταστάσεων της ιστορίας του Λαϊκού μας κινήματος.

Στο βιβλίο, μαζί με τα γεγονότα και την εξέλιξή τους, που διαδραματίζονται παράλληλα με την πορεία του συγγραφέα, διαγράφεται και μια άλλη πορεία του, αδιαχώριστη. Αυτή που αφορά την προσωπική του διαδρομή στο ΚΚΕ. Το Κόμμα, που του πρόσφερε την πραγματική έννοια της Τιμής, της Αξιοπρέπειας, της αγάπης στο λαό, του αληθινού πατριωτισμού.

Έτσι, μέσα από γνωστά, αλλά και άγνωστα γεγονότα της δεκαετίας 1940-1950, που είναι η κρισιμότερη στη διαδρομή του, περνά από τα μάτια του αναγνώστη η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος με την τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ. Διαγράφονται χαρακτήρες και καταστάσεις σε ένα σύνολο, που αποτελεί πολύτιμο πρωτογενές και δευτερογενές υλικό για τους μελλοντικούς ερευνητές της Ιστορίας.

Το βιβλίο προστιθέμενο στη σειρά των εκδόσεων ιστορικού περιεχομένου της Σύγχρονης Εποχής, θα συμβάλλει στο πληρέστερο φώτισμα σημαντικών πτυχών των αγώνων του λαού μας, που έχουν τύχει πολλαπλών προσπαθειών σπίλωσης και διαστρέβλωσης από τους κάθε λογής παραχαράκτες της ιστορίας του λαϊκού-επαναστατικού κινήματος και του ΚΚΕ. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)