Βιβλίο
Ταξίδια με τον Ηρόδοτο

Ρίσαρντ Καπισίνσκι
Μετάφραση: Ζώγια Μαυροειδή
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 363
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-375-903-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: πολωνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Podróze z Herodotem
Εξαντλημένο
Τιμή: 18.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-12-2005)
Περίληψη:

"Ο Ηρόδοτος ταξιδεύει για να απαντήσει στο ερώτημα του παιδιού - από πού ξεφύτρωσαν στον ορίζοντα τα πλοία; Από πού εμφανίστηκαν; Ποια είναι η προέλευσή τους; Ώστε, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν είναι τα σύνορα του κόσμου; Υπάρχουν και άλλοι κόσμοι; Και ποιοι είναι αυτοί άραγε;...

Η σπουδαιότερη ανακάλυψή του είναι ότι υπάρχουν πολλοί κόσμοι. Και ότι καθένας είναι διαφορετικός. Καθένας είναι σπουδαίος. Και πρέπει να τους γνωρίσεις, γιατί αυτοί οι άλλοι κόσμοι, οι άλλοι πολιτισμοί, είναι καθρέφτες μέσα στους οποίους κοιτάζουμε τον εαυτό μας και αυτό που αντιπροσωπεύουμε". (Ρίσαρντ Καπισίνσκι).

Ο πολωνός μετρ του ρεπορτάζ Ρίσαρντ Καπισίνσκι, πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, ως ξένος ανταποκριτής της χώρας του, έλαβε ως δώρο τις "Ιστορίες" του Ηροδότου. Οι ιστορίες αυτές τον συντρόφευαν επί χρόνια στις περιπλανήσεις του στην Ινδία, την Κίνα και την Αφρική. Στο βιβλίο αυτό ο Καπισίνσκι, ακολουθώντας τα βήματα του πρώτου ιστοριογράφου, ανακαλεί πρόσφατα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, στα οποία υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, αντιπαραβάλλοντάς τα με αυτά που κατέγραψε ο Ηρόδοτος. Αυτή η πορεία μνήμης αναδεικνύει τον Αλικαρνασσέα ως τον πρώτο ρεπόρτερ, ως εκείνον που πρώτος ανακάλυψε στους "άλλους" τον καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορούμε να κοιταχτούμε για να κατανοήσουμε οι ίδιοι καλύτερα τον εαυτό μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βιβή ΓεωργαντοπούλουΤαξίδια με τον ΗρόδοτοΛέσχη Ανάγνωσης του "Degas"2/9/2015
Τάσος ΤέλλογλουΡίτσαρντ Καπισίνσκι. Επάγγελμα ρεπόρτερ"The Books' Journal"1Νοέμβριος 2010
Gazmend KapllaniΤαξιδεύοντας με τον Καπισίνσκι"Τα Νέα"10/4/2010
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΡεπορτάζ και λογοτεχνία"Η Καθημερινή"1/8/2009