Βιβλίο
Θράκη
Από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή
Thrace: From the Spyros Meletzis Archive

Φωτογράφος: Σπύρου Μελετζή
Νίνα Κασσιανού
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 157
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-4116-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

O Σπύρος Μελετζής δε χρειάζεται συστάσεις ως φωτογράφος. Η δημοτικότητα καθώς και η θέση του στην ελληνική φωτογραφική παράδοση έχουν καθιερωθεί εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια με την πρώτη κιόλας έκδοση του βιβλίου του "Με τους αντάρτες στα βουνά", μια συλλογή φωτογραφιών από την εποποιία του μαχόμενου λαού στα βουνά της Ευρυτανίας την περίοδο 1941-1944. Αρκετές, μάλιστα, από αυτές έγιναν σύμβολα της αντάρτικης μορφής και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως ιδανικές αναπαραστάσεις του αγώνα της Αριστεράς.

Πολλές φωτογραφίες από το αρχείο του είναι λιγότερο γνωστές, είτε επειδή βρίσκονται διασκορπισμένες σε φωτογραφικά και ιστορικά περιοδικά με πολύ περιορισμένη δημοσιότητα είτε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί μια συνολική μελέτη με το έργο του. Παρ' όλα αυτά, δύο αξιόλογες εργασίες του έχουν ανασυρθεί από το αρχείο του και έχουν κυκλοφορήσει με θέμα την Ιθάκη και τη Θεσπρωτία. Κοινό γνώρισμα αυτών των εργασιών είναι η εξιδανίκευση των χώρων και των ανθρώπων, η διερεύνηση της ταυτότητάς τους και η αναζήτηση του εξωτικού στοιχείου που τους καθορίζει.

Με την ίδια ακριβώς διάθεση στρέφει το βλέμμα του στη Θράκη και ιδιαίτερα στο νομό Έβρου και στη Σαμοθράκη, κάτι που άλλωστε κάνει συστηματικά στο σύνολο του δημοσιευμένου και αδημοσίευτου έργου του. [....]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)