Βιβλίο
Λεντς

Georg Büchner
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 200
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-618-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Lenz
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Michael Will. Επίμετρο: Γιάννης Καλιφατίδης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-07-2007)
Περίληψη:

"Eίχε νυχτώσει στο μεταξύ, ο ουρανός και η γη είχαν γίνει ένα. Ένιωθε σαν να τον ακολουθούσε κάτι, κάτι που ήταν φοβερό, που δεν το αντέχουν οι άνθρωποι, λες και τον καταδίωκε η τρέλα ανεβασμένη πάνω σ' ένα άλογο. [...]"

"Έχω συγκεντρώσει εδώ κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις γύρω από κάποιον φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή ονόματι Λεντς, που έζησε εδώ την ίδια εποχή με εκείνον και που κατέληξε μισότρελος". Mε τούτο το σύντομο σχόλιο ο Γκέοργκ Μπύχνερ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, αναφέρεται το 1835 στον ποιητή Λεντς, ο οποίος, μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε ένας από τους κεντρικούς δημιουργούς του λογοτεχνικού κινήματος "Sturm und Drang" ("Θύελλα και Oρμή") την αρχήν της δεκαετίας του 1770.

H πρωτογενής πηγή του Mπύχνερ είναι κυρίως η μικρής έκτασης έκθεση με τον τίτλο "O κύριος Λ." που συνέγραψε ο πάστορας Όμπερλιν, ο οποίος προσέφερε άσυλο στον Λεντς στην ορεινή Aλσατία, όταν ο άτυχος ποιητής είχε πλέον αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. O Mπύχνερ όμως υπερασπίζεται τον "δικό του" Λεντς, αφηγούμενος την ίδια ιστορία με τελείως διαφορετικό τρόπο και από εντελώς διαφορετική σκοπιά.

O Mπύχνερ προσεγγίζει το θέμα του από τρεις σκοπιές: ως πολιτικός εξόριστος συμπάσχει με τον κατατρεγμένο Λεντς· ως λογοτέχνης προσανατολίζεται προς τον δημιουργό Λεντς· καί, τέλος, ως νεαρός γιατρός ενδιαφέρεται για την "ψυχιατρική περίπτωση Λεντς". H τελευταία είναι συγχρόνως και η πιο λεπτή προσέγγιση, δεδομένου ότι ο δημιουργός καλείται να διεισδύσει στην πιο προβληματική πλευρά του Λεντς, δηλαδή στην εκδήλωση της ψυχασθένειάς του, το έτος 1778.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: