Βιβλίο
Seijun Suzuki

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Δημήτρης Μπάμπας
Seijun Suzuki
Max Tessier
Tony Rayns
Thierry Jousse
Stephen Teo
Tadao Sato
Takeo Kimura
Μεταφραστής: Έφη Στρουσοπούλου
Μεταφραστής: Άννα Μεντζελοπούλου
Μεταφραστής: Κατερίνα Κρανούλη
Μεταφραστής: Δημήτρης Μπάμπας
Υπεύθυνος Σειράς: Αθηνά Καρτάλου
Αθήνα
Σύγχρονοι Ορίζοντες
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 95
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-398-180-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Σημειώσεις: Συνέκδοση: 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, "Ημέρες Ανεξαρτησίας". Χαιρετισμός: Δέσποινα Μουζάκη. Πρόλογος: Λευτέρης Αδαμίδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.11€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 22-07-2008)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία της αναδρομής στο έργο του Seijun Suzuki, που οργανώθηκε από το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (18-27 Νοεμβρίου 2005), στο πλαίσιο του προγράμματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας". Το αφιέρωμα περιελάμβανε την προβολή επτά ταινιών του σκηνοθέτη (των εξής: "Άγρια νιότη", "Ιστορία μιας πόρνης", "Ο αλήτης του Τόκιο", "Γεννημένος δολοφόνος", "Τσιγγάνικη μελωδία", "Πίστολ Όπερα" και "Πριγκίπισσα Ρακούν").

"O Σουζούκι ανδρώθηκε τη δεκαετία του '60 στα στούντιο της εταιρίας Nikkatsu, όπου και δημιούργησε τον μεγαλύτερο όγκο του έργου του (47 από τις 56 ταινίες του), φτιάχνοντας, κατά παραγγελία φτηνές γκανγκστερικές ταινίες-"γιακούζα", μελό και περιπέτειες εποχής, B-movies προορισμένα να γεμίσουν διπλές προβολές, με κοινό εισιτήριο. Και όμως, δουλεύοντας σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο, όπως ο κοντινός "συγγενής" του, Sam Fuller, ξεπέρασε τους περιορισμούς και τις συμβάσεις των ειδών που κλήθηκε να υπηρετήσει και έπλασε ένα sui generis παραισθητικό σύμπαν, με σήμα κατατεθέν την καταστρατήγηση της γραμμικής αφήγησης και την επαναστατική χρήση σκηνικών και χρωμάτων. Χωρίς, βέβαια, να λείπει κάτω από τον αισθητικό παροξυσμό των εικόνων του μια οξυδερκής ανατομία της ιαπωνικής κοινωνίας. [...]"

Λευτέρης Αδαμίδης, διευθυντής του προγράμματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας"
(απόσπασμα από το κείμενο: "Σέιτζουν Σουζούκι, ένας θρύλος του ιαπωνικού σινεμά")

"Έχω επηρεαστεί από πλάνα των ταινιών του Σέιτζουν Σουζούκι και από την προθυμία του να πειραματιστεί, να δοκιμάσει πράγματα για να δημιουργήσει εικόνες που να είναι πραγματικά cool και ψυχεδελικές. Το έργο του είναι μια έμπνευση."

Quentin Tarantino