Βιβλίο
Lazongas Α4
Σχέδια Drawings

Ζωγράφος: Γιώργος Λαζόγκας
Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος
Συλλογικό έργο
Νάνος Βαλαωρίτης
Δημήτρης Μαρωνίτης
Τίτος Πατρίκιος
Δημήτρης Φατούρος
Θανάσης Μουτσόπουλος
Σάνια Παπά
Αντρέας Παγουλάτος
Δημήτρης Δημητριάδης
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Γιάννης Κοντός
Αθήνα
Άγκυρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 336
Σχήμα: 32χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-422-347-3
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Πέτρος Τατούλης, Άγγελος Δεληβορριάς, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ. Συνέκδοση: Β.Δ."Σήμα".
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-07-2012)
Περίληψη:

Πρόκειται ένα μεγάλο Λεύκωμα σχεδίων του ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα, με τίτλο "A4". Στις 340 σελίδες -σε εξαιρετικό, ειδικό χαρτί - αποτυπώνονται σχέδια που χρονολογούνται από το 1959 και φθάνουν έως σήμερα. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 6.000 περίπου σχέδια που διασώζονται.

Η σταθερή, διαρκής, και από νωρίς, συνήθεια του Γιώργου Λαζόγκα να σχεδιάζει σε μικρές ιχνογραφίες ή σελίδες γραφομηχανής, όπως αποκαλούσε τότε το Α4, αποτελεί ένα αναπόσπαστο δομικό μέρος του συνολικού του έργου.

Το "Α4", περιέχει σχέδια που διατρέχουν μια πορεία 46 χρόνων προσωπικής ιστορίας, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, αποτυπωμένη σε σελίδες γραφομηχανής, με μολύβι, κάρβουνο, καρμπόν, collage. Πορεία βιωματική και πάντοτε παλίμψηστη στο χρόνο. Με στοχασμό, εκρηκτικότητα, διαμαρτυρία, άλλοτε εντός και άλλοτε στο περιθώριο των εξελίξεων, τα σχέδια -ως το στοιχείο ταυτότητας του ζωγράφου- δηλώνουν το γραφολογικό προσωπικό του δεδομένο και αποτελούν μαρτυρία του δικού του ύφους. Το σχέδιο ως εργαλείο έρευνας, έπαιξε ρόλο στη διατύπωση του συνολικού του έργου. Μια καθημερινή άσκηση που διαμόρφωσε συνολικά την εικαστική του αντίληψη και γραφή. Οι σχεδιαστικές σημειώσεις -με την αμεσότητα που τις χαρακτηρίζει- μετατρέπονται σε ημερολόγιο ζωής. Τα σχέδια βιώνουν την καθημερινότητα που βιώνεται επίσης μέσα απ' αυτά. Βαθιά πίστη του Λαζόγκα: "Η τιμιότητα στην τέχνη είναι το σχέδιο".