Βιβλίο
Οι στίχοι του καπετάνιου

Pablo Neruda
Μετάφραση: Νίνος Χρυσόπουλος
Αθήνα
Παρασκήνιο
Αριθμός Έκδοσης: 2
2005
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1990
σ. 118
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8342-28-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-06-2020)
Περίληψη:

[...] Μαχητικά πολιτικός και έντονα ερωτικός ποιητής, ο Νερούντα, με τη συλλογή του "Οι στίχοι του Καπετάνιου" μας έδωσε μια απλή, άμεση και δυνατή έκφραση του έρωτά του και των ερωτικών "καυγάδων" με τη Ματίλδη Ουρουτία, την δεύτερη γυναίκα του που την παντρεύτηκε τρία χρόνια μετά την πρώτη ανώνυμη έκδοση της συλλογής.
Το 1963, προλογίζοντας μια ανατύπωση του βιβλίου του, που εμφανίζεται με το όνομα του ποιητή, δίνει την παρακάτω εξήγηση: "Έγινε πολλή συζήτηση γύρω από την ανωνυμία αυτού του βιβλίου. Εκείνο που συζήτησα με τον εαυτό μου, όλον αυτόν τον καιρό, ήταν αν θα έπρεπε να του αφαιρέσω την ιδιαιτερότητα της γένεσής του· το να αποκαλύψω την προέλευσή του θα ήταν σαν να ξεγύμνωνα την μυστικότητα της δημιουργίας του. Και μου φαινόταν πως μια τέτοια πράξη θα βεβήλωνε τις εκστάσεις του έρωτα και της μανίας, το ανέλπιδο και φλογερό κλίμα που το γέννησε.
Και κατά κάποιο τρόπο πιστεύω πως όλα τα βιβλία θα έπρεπε να είναι ανώνυμα. Αλλά από το να αφαιρέσω το όνομά μου απ' όλα τα βιβλία μου προτίμησα να το δώσω στο πιο μυστηριώδες απ' όλα, έστω και χωρίς μεγάλη ευχαρίστηση." [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)