Βιβλίο
Γκέοργκ Λούκατς
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις

Επιμέλεια: Γ. Σαγκριώτης
Επιμέλεια: Α. Α. Χρύσης
Συλλογικό έργο
Βόλφγκανγ Φριτς Χάουγκ
Νίκολας Τερτύλιαν
Αλέξανδρος Α. Χρύσης
Κοσμάς Ψυχοπαίδης
Μικαέλ Λεβύ
Ιστβάν Μεζάρος
Θανάσης Βακαλιός
Γκουίντο Ολντρίνι
Γιώργος Σαγκριώτης
Φρανκ Μπένζελερ
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 413
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-333-9
Φιλοσοφικοί Δρόμοι
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 23.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-10-2009)
Περίληψη:

Ο Γκέοργκ Λούκατς είναι μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όχι μόνο για το εύρος των γνώσεων και το βάθος των θεωρητικών του προσεγγίσεων, αλλά και επειδή το έργο του αποτελεί πεδίο συνάντησης ορισμένων από τα σημαντικότερα ρεύματα σκέψης των νεότερων χρόνων. Στην πνευματική πορεία του ούγγρου φιλοσόφου αναγνωρίζει κανείς με σαφήνεια τα αποτυπώματα του ρομαντισμού, της φαινομενολογίας και κυρίως του μαρξισμού, σε μια σειρά θεωρητικές επεξεργασίες που συσχετίζονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, με τις πολιτικές του περιπέτειες.
Τα κείμενα διακεκριμένων μελετητών που έχουν συγκεντρωθεί σ' αυτό τον τόμο αναδεικνύουν τον πολυεδρικό χαρακτήρα του έργου του Λούκατς στους τομείς της φιλοσοφίας, της αισθητικής και της πολιτικής θεωρίας. Επιτρέπουν έτσι να ανασυντεθεί το πολύχρωμο ψηφιδωτό μιας ολόκληρης εποχής στην ιστορία των ιδεών, καθώς και σ' εκείνη των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.
Στο παράρτημα της έκδοσης παρουσιάζονται δύο ξεχωριστά ντοκουμέντα: ένα χρονικό της πολυτάραχης όσο και καθοριστικής σχέσης του Λούκατς μ' ένα άλλο ιερό τέρας του δυτικού μαρξισμού, τον Ερνστ Μπλοχ· και (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) μια σειρά αποσπάσματα από το νεανικό του ημερολόγιο, που φέρνουν στην επιφάνεια το βιογραφικό υπόβαθρο του έργου του.