Βιβλίο
Δουκάτο των Αθηνών
Η κυριαρχία των Acciaiuoli

Δ. Κ. Γιαννακόπουλος
Θεσσαλονίκη
Βάνιας
Αριθμός Έκδοσης: 2
2016
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2006
σ. 403
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-288-148-4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-11-2016)
Περίληψη:

Με το βιβλίο αυτό φωτίζεται μία σκοτεινή περίοδος της μεσαιωνικής ελληνικής ιστορίας, η ηγεμονία των φλωρεντινών Ατσαϊόλι στο Δουκάτο των Αθηνών.
Η λατινική αυτή κτήση, από τις τελευταίες που επιβίωναν κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, εξετάζεται ως συγκροτημένο κράτος όπου εφαρμόστηκε συγκεκριμένη εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Με τη βοήθεια των πορισμάτων της σύγχρονης έρευνας αναδεικνύονται οι πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ της Φλωρεντίας και των δουκών Ατσαϊόλι, ενώ με προσεκτική αξιοποίηση των πηγών τεκμηριώνεται το διαφορετικό σύστημα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που επιχείρησε να εισαγάγει στο Δουκάτο των Αθηνών η φλωρεντινή οικογένεια. Η παρουσίαση αυτού του συστήματος συμπληρώνεται από την ανάλυση της κυριαρχίας συγγενών των Ατσαϊόλι στα Ιόνια νησιά και στην Ήπειρο.
Το θέμα του βιβλίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία της Αθήνας σε μία εποχή κατά την οποία η σημερινή πρωτεύουσα αποτέλεσε το χώρο όπου αναπτύχθηκαν στενότερες επαφές μεταξύ των Λατίνων κυριάρχων και των εγχωρίων.
Επιστημονικά έγκυρη και περιεκτική η μελέτη, είναι αρκετά κατατοπιστική και για το μέσο αναγνώστη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις σχέσεις των Ελλήνων του Μεσαίωνα με το Δυτικό κόσμο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: