Βιβλίο
Διαπολιτισμοί
Transcultures

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
Μετάφραση: Philip Ramp
Μετάφραση: Τιτίκα Σαράτση
Μετάφραση: Κύριλλος Σαρρής
Αθήνα
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
2004
σ. 150
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8349-06-3
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατάλογος έκθεσης "Διαπολιτισμοί" που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 6 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2004
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-03-2006)
Περίληψη:

Η έκθεση υπό τον τίτλο "Διαπολιτισμοί", με την οποία το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004, έχει ευθύς εξ αρχής συλληφθεί και ως συλλεκτικό σχέδιο. Η ιδέα ήταν να απευθυνθούμε σε ευάριθμους διεθνείς καλλιτέχνες προερχόμενους εξίσου από μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες, και μέσα από παραγγελίες έργων ειδικά για την έκθεση να εμπλουτίσουμε τις μόνιμες συλλογές του νεοσύστατου μουσείου.
Ως δημιουργικό ερέθισμα διατυπώθηκε η θέση ότι η διατομή των πολιτισμών αποτελεί την αναγκαία συνθήκη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης τόσο για την παραγωγή όσο και την πρόσληψη της σύγχρονης τέχνης. Μέσα από μια διευρυμένη νομαδική εμπειρία σύγχρονοι καλλιτέχνες και θεατές υπερβαίνουν εθνικές οριοθετήσεις και κλειστές ταυτότητες για να ανοιχτούν και να διανοίξουν μια παγκόσμια επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών λαών, ατόμων και κοινωνιών.
Μπροστά στη διαπολιτισμική αυτή κινητικότητα, τα μουσεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορα. Καλούνται σήμερα να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές και τους προγραμματισμούς τους σε μια προοπτική προσέγγισης και γνώσης της "άλλου", κριτικής σύγκλισης του τοπικού με το παγκόσμιο.
Από την άποψη αυτή, οι "Διαπολιτισμοί" παραμένουν ένα ανοιχτό σχέδιο...
Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης