Βιβλίο
Μανώλης Μπαμπούσης
Φωτογραφικά έργα 1973-2003
Manolis Baboussis: Photographic Works 1973-2003

Συλλογικό έργο
Μανώλης Μπαμπούσης
Ντανιέλα Παλατσόλι
Φρανσουά Σουλάζ
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
Μετάφραση: Χρύσα Κακατσάκη
Μετάφραση: Τιτίκα-Μαρία Σαράτση
Μετάφραση: Andrea Gilbert
Μετάφραση: Stephen Wright
Επιμέλεια: Λητώ Τσεκούρα
Φωτογράφος: Μανώλης Μπαμπούσης
Αθήνα
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
2003
σ. 157
Σχήμα: 29χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87329-7-1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ο κατάλογος εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης: "Μανώλης Μπαμπούσης: Φωτογραφικά έργα 1973-2003" που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από 4 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2003.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-03-2006)
Περίληψη:

Μέσα από μια νέα σκηνοθεσία, ο καλλιτέχνης επέλεξε να στήσει μια έκθεση όπου συναντώνται και αντιπαρατίθενται παλαιά με νέα έργα, έγχρωμες εικόνες με ασπρόμαυρες, αλλά και διαφορετικές θεματικές: "η πανταχού παρούσα θεματική του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, η θεματική των τοπίων τα οποία υποδηλώνουν συχνά την ανθρώπινη επέμβαση, τον ορθολογισμό και την κυριαρχία. Η θεματική του κόσμου των πραγμάτων και των μηχανών, των τεχνολογικών αυτοματισμών και της αποστασιοποιημένης θεώρησης των καθημερινών πράξεων, του ελέγχου και της επιτήρησης, η θεματική της οθόνης -μεταφορά της φωτογραφίας και του λευκού μουσαμά- στα Μηχανήματα, η θεματική της συνεύρεσης, της δύναμης, της βίας και της ομορφιάς στα κύματα, η θεματική των γερατειών" (Φρανσουά Σουλάζ, από τον κατάλογο της έκθεσης). Συνυπάρχουν και αντιπαρατίθενται ο λυρισμός και η ωμότητα, η απειλή, η απώθηση και η έλξη, η ορμή, η βία και η ομορφιά.
Δημιουργώντας νέες σχέσεις ανάμεσα στα έργα, από τις οποίες αναδύονται νέες σημασίες, η έκθεση υπογραμμίζει την απουσία-παρουσία, το αδιέξοδο, τον λαβύρινθο, τον εγκλωβισμό, τα εμπόδια στο βλέμμα, τον έλεγχο της πρόσβασης, την ενατένιση, την αναμονή και το θέαμα, τα αρχεία, την ανωνυμία, την ομοιομορφία, τη μοναχικότητα και το θάνατο.