Βιβλίο
Φωνές
Πεζά και πολιτικά κείμενα 1948-2005

Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Κατερίνα Ιορδάνογλου
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 197
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-442-274-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Various Voices: Prose, Poetry, Politics 1948-2005
Ξένη Λογοτεχνία / Σύγχρονη Βιβλιοθήκη
Σημειώσεις: Περιέχεται ο λόγος για το Νόμπελ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.34€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-09-2011)
Περίληψη:

Οι "Φωνές" του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, μια συλλογή από τα πεζά και τα πολιτικά του κείμενα (1948-2005), αποτελεί ένα δραματικό ταξίδι στο χρόνο και στην εντυπωσιακή πολυμορφία μιας δυνατής φωνής που ούτε ο πόλεμος αποσιώπησης από τα αγγλικά ΜΜΕ, ούτε η αρρώστια, ούτε το πρόσφατο βραβείο Νόμπελ 2005 κατάφεραν να την κάνουν να σιγήσει. Κι ας ορίζεται συχνά απ' τις (τρομακτικές) της σιωπές.

Η πεζογραφία του Πίντερ δε βρίσκεται μακριά από το θέατρό του: κλειστοί χώροι, αίσθηση απειλής, εισβολή, αγώνας για εξουσία, ανατροπές, φιλία, προδοσία, το ανέφικτο της επικοινωνίας. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το γνώριμο κόσμο του είναι ήδη εδώ, σε πλήρη ανάπτυξη απ' το πρώτο κιόλας ("Κάλλους"), εφηβικό σχεδόν, έργο του.

Ο τόνος αλλάζει δραματικά στα πολιτικά του κείμενα, η φωνή δυναμώνει, δεν υπάρχουν σιωπές, ούτε περιθώρια για αμφιβολίες. Στον πολύχρονο αγώνα του ενάντια στον ολοκληρωτισμό, γενικότερα, και στο ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο ειδικότερα, ο Πίντερ είναι ξεκάθαρος, ασυμβίβαστος, "βίαιος στο μίσος του για τη βία". Πρόσφατη απόδειξη γι' αυτό ο περίφημος πλέον λόγος του για την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ 2005 (ο οποίος κατ' αποκλειστικότητα περιλαμβάνεται στην παρούσα έκδοση).
Με τα λόγια του βιογράφου του Michael Billington: "Ο Πίντερ παραμένει, προς τιμήν του, ένας διαρκής δημόσιος μπελάς, που αμφισβητεί τις αποδεκτές αλήθειες, τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη. Στην πραγματικότητα αυτά τα δύο δεν έπαψαν ποτέ να επηρεάζουν το ένα το άλλο".