Βιβλίο
Τα τζοβαΐρια της αγάπης

Παναγιώτα Σμυρλή
Αθήνα
Εμπειρία Εκδοτική
Αριθμός Έκδοσης: 2
2006
σ. 315
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-417-160-6
Σταθμός στη Σύγχρονη Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.82€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 04-04-2006)
Περίληψη:

Σε δεκαπέντε αυτοτελείς ιστορίες, παρουσιάζονται σχεδόν όλα τα ανθρώπινα, αληθινά και καθημερινά που απασχολούν τη ζωή και την ψυχή. Σε τόπους πολλούς και διαφορετικούς, από το Αφγανιστάν μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, δρουν φιγούρες οικείες στην ελληνική ψυχή, ενώ τα βιώματά τους φτάνουν μέχρι τον αναγνώστη με όχημα τα κάθε λογής ανατολίτικα κοσμήματα. Πρόκειται για τα τζοβαΐρια που έχουν συνδεθεί με την τύχη και τις περιπέτειες της κάθε αγάπης, είναι τα σημάδια που όρισαν τις στιγμές ως μοναδικές και αξεπέραστες, είναι αυτά που μεταφέρουν τους ήρωες και τις αναμνήσεις τους μέσα στο χρόνο.
Στην κάθε ιστορία, η διεισδυτική ματιά της συγγραφέως εισχωρεί με θάρρος σε όλα τα ανθρώπινα. Άλλοτε πρόκειται για τη ζωή της γυναίκας στις ανατολικές χώρες και τον τρόπο που βιώνει τον έρωτα. Άλλη φορά είναι η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής που σκιάζει τις ζωές των ανθρώπων, κι άλλες στιγμές τα μπαχάρια της Ανατολής που δίνουν γεύση και άρωμα στη ζωή.
Πολλά και πολύτιμα κοσμήματα είναι οι συνδετικοί κρίκοι των ιστοριών αυτών. Είναι εκείνα που αντικατοπτρίζουν την έννοια που δίνουν οι άνθρωποι της Ανατολής στον πλούτο και την αφθονία, μια πολυτέλεια μεστή και υποβλητική, σαν να έχει τη μυρωδιά εκείνων των πολύτιμων υλικών που η ιστορία τους τα έχει κάνει τέτοια.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: