Βιβλίο
Γιάννης Γαΐτης
Κριτικός κατάλογος
Catalogue raisonné de l' œuvre de Yiannis Caïtis: Peintures, sculptures, constructions

Συλλογικό έργο
Ζωγράφος: Γιάννης Γαΐτης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μακρής
Επιμέλεια: Loretta Gaitis - Charrat
Loretta Gaitis - Charrat
Μετάφραση: Denys Zacharopoulos
Denys Zacharopoulos
Marilena, Karra
Αθήνα
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου
2003
σ. 484
Σχήμα: 33χ24
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-87225-0-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόλογος: Άννη Κωστοπούλου.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 70.66€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-09-2010)
Περίληψη:

Ο Γαΐτης άφησε πίσω του έναν τεράστιο αριθμό έργων διασκορπισμένων σ' όλο τον κόσμο.
Η δίψα του και η αντοχή του στη δουλειά, του επέτρεψαν να συμμετάσχει στη διάρκεια σαράντα χρόνων δραστηριότητας, σε εκατό ατομικές και διακόσιες ομαδικές εκθέσεις. Δηλαδή σχεδόν δέκα εκδηλώσεις το χρόνο σε περίπου είκοσι χώρες...
Ο Γιάννης Γαΐτης πέθανε στις 22 Ιουλίου του 1984, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών. Η τότε υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη του απέδωσε τιμές ανάλογες με εκείνες που πρόσφεραν κατά την αρχαιότητα σε όσους είχαν δοξάσει την πόλη τους.
Καταγόμενος από το Αιγαίο, ακριβέστερα από το νησί της Παναγίας, την Τήνο, πατρίδα τόσων καλλιτεχνών, αναπαύεται στη δροσερή σκιά ενός μικρού λευκού παρεκκλησιού της Ίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται σ' αυτό το νησί.
Η θέληση να διατηρηθεί ζωντανό το έργο του Γιάννη Γαΐτη -που έγινε πραγματικό χρέος τόσο για εμένα όσο και γι' αυτούς που έμειναν πίσω όταν εκείνος έφυγε- η θέληση να διαδοθεί και να προωθηθεί το έργο του, δίνει σήμερα καρπούς.
Ο Γαΐτης αναμφίβολα μου έμαθε, πως έπρεπε, κάθε μέρα, ακούραστα και με πίστη, να ξανακάνω τις ίδιες κινήσεις, κάποτε μάλιστα μέχρι εξαντλήσεως, γνωρίζοντας στο βάθος πως πρόκειται για τη μόνη δυνατή επιλογή.
Αυτές οι κινήσεις κοινές σε όλους μας, επαναλαμβανόμενες κάθε μέρα, οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου και ενός καταλόγου που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση της ποικιλομορφίας, του πλούτου και του πραγματικού εύρους του έργου του.[...]
Λορέττα Γαΐτη - Charrat