Βιβλίο
Παιδαγωγική γνώση του περιεχομένου φυσικών επιστημών

Πέτρος Π. Καριωτόγλου
Θεσσαλονίκη
Γράφημα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 145
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89090-0-7
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.83€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-01-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια επαναθεώρησης της αρχικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην περιοχή των Φυσικών Επιστημών.
Στηρίζεται στην σχετική πρόταση της Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου, η οποία αποτελεί μια σύνθεση περιεχομένου, εννοιολογικών δυσκολιών των μαθητών /τριών και διδακτικών προτάσεων, τουλάχιστον, αν και οι σχετικές βιβλιογραφικές προτάσεις δεν συμφωνούν απολύτως. Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Εκπαίδευσης, που δεν είναι ειδικοί στις Φυσικές Επιστήμες, το πρόβλημα είναι εντονότερ�� λόγω της περιορισμένης γνώσης του περιεχομένου των Φυσικών Επιστημών.
Η πρόταση διαφοροποιείται από την παραδοσιακή γνώση του περιεχομένου και της διδακτικής μεθόδου. Σχετίζεται όμως ισχυρά με την εποικοδομητική προσέγγιση στη διδασκαλία και μάθηση. Η συσχέτιση προσδιορίζεται από τη λειτουργική χρήση των αναπαραστάσεων των μαθητών /τριών, αλλά και από το διδακτικό μετασχηματισμό του περιεχομένου προς διδασκαλία, που και αν δεν προτείνεται ρητά από την εποικοδομητική προσέγγιση, εντούτοις υπονοείται, αφού η τελευταία είναι μια πρόταση που συνδέεται στενά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Η συσχέτιση αυτή οδηγεί σε μια αλληλεπίδραση των παραγόντων που συγκροτούν την πρόταση, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να κατανοείται βαθύτερα όταν σχετίζεται με τις εννοιολογικές δυσκολίες των μαθητών / τριών. Ακόμη η δομή της προτεινόμενης μεθόδου γίνεται καλύτερα αντιληπτή όταν βοηθάει το ξεπέρασμα συγκεκριμένων εννοιολογικών δυσκολιών. Αλλά επίσης ένα συγκεκριμένο πείραμα ή φαινόμενο αναδεικνύεται γιατί συμβάλλει σε συγκεκριμένη μάθηση και δεν είναι απλά μια εφαρμογή της θεωρίας.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)