Βιβλίο
Διπλωματία και πολιτική
Ιστορική προσέγγιση

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Σοφία Πατούρα - Σπανού
Κώστας Μπουραζέλης
Πασχάλης Πασχίδης
Γιώργος Α. Σουρής
Ευάγγελος Χρυσός
Δημήτρης Λέτσιος
Νίκη Κουτράκου
Σοφία Πατούρα - Σπανού
Νίκος Γ. Μοσχονάς
Χαράλαμπος Παπασωτηρίου
Τηλέμαχος Λουγγής
Φωτεινή Τομαή
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Βύρων Θεοδωρόπουλος
Εμμανουήλ Ρούκουνας
Λίνα Λούβη
Προκόπης Παπαστράτης
Κωνσταντίνος Στεφάνου
Θάνος Βερέμης
Αθήνα
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 372
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7998-27-9
Επιστήμης Κοινωνία: Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις 37
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-06-2006)
Περίληψη:'Ένας πρόχειρος, απλουστευτικός ορισμός συνοψίζει τη διπλωματία ως "επιστήμη και πρακτική τέχνη διαχείρισης των εξωτερικών σχέσεων ενός κράτους". Ο όρος χρησιμοποιείται ακόμη για να δηλώσει το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές.
Σήμερα γίνεται συχνά λόγος για ένα "παγκόσμιο διπλωματικό σύστημα" (universal diplomatic system). ενώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης εκτιμάται ότι η άσκηση της διπλωματίας παίρνει όλο και περισσότερο σφαιρική διάσταση. Εντούτοις, παρά τη σύγχρονη πολυεθνική τάξη πραγμάτων, σημαντικοί θεωρητικοί αλλά και πρόσωπα που άσκησαν με παγκόσμια επιρροή την τέχνη της διπλωματίας επιμένουν ότι και στον σύγχρονο κόσμο η πρακτική στην άσκηση των διεθνών σχέσεων είναι υποχρεωμένη να βασιστεί στο παραδοσιακό πρότυπο που διαμόρφωσαν οι δυτικές κοινωνίες.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται κείμενα των δύο κύκλων ομιλιών: "Διπλωματία: η ιστορία και η λειτουργία της έως τη σύγχροvη εποχή" (όπου οι συγγραφείς δεν φιλοδοξούν να εξαντλήσουν την ιστορική διαδρομή της παγκόσμιας διπλωματίας αλλά να προβάλουν όψεις καθοριστικές στη διαχρονική της εξέλιξη) και "Διπλωματία και Διεθνείς Σχέσεις της Ελλάδος, 190ς-20ός αι." (όπου επιχειρείται μια διαφορετική οπτική στη θεώρηση της ελληνικής διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας κατά την εποχή της αντιμετώπισης των πιο κρίσιμων εθνικών ζητημάτωv).