Βιβλίο
Τελευταία αγάπη στην Κωνσταντινούπολη

Μίλοραντ Πάβιτς
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 2
1997
σ. 208
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-0745-4
Ξένη Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.85€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

"Mayor Arcana" ("Μεγάλο μυστικό") είναι η ονομασία της τράπουλας με τα είκοσι δύο τραπουλόχαρτα χαρτομαντείας. Αυτά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα με αριθμούς από το 0 έως το 21, και μαζί με την άλλη, τη μεγαλύτερη τράπουλα ("Minor Arcana") με τα πενήντα έξι τραπουλόχαρτα, αποτελούν το Ταρό (Tarok, Tarocchi). Η αρχή του Ταρό συνδέεται με τους ιερείς (ιεροφάντες) των Ελευσινίων μυστηρίων στην Ελλάδα, και σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, οι ρίζες του Ταρό συνδέονται με τη λατρεία του Ερμή. Αυτά τα χαρτιά τα χρησιμοποιούν συχνά για να μαντεύουν οι Τσιγγάνοι που μετέφεραν -αυτή είναι η άποψη- αυτήν τη μυστική γλώσσα, από τη Χαλδαία και την Αίγυπτο στο Ισραήλ και την Ελλάδα, για να απλωθεί, ύστερα, στις όχθες της Μεσογείου. [...]

Η "Mayor Arcana" συνήθως χωρίζεται σε τρεις ομάδες από επτά χαρτιά. Στην πρακτική της χαρτομαντείας, ο μάντης ερμηνεύει το νόημα του κάθε χαρτιού ξεχωριστά και σε σχέση με τα άλλα χαρτιά, γνωρίζοντας τα συνηθισμένα νοήματα (τα κλειδιά) των χαρτιών, ή τους δίνει ο ίδιος το νόημα που κρατάει μυστικό. Το νόημα του χαρτιού του Ταρό αλλάζει, ανάλογα με το αν το χαρτί έχει πέσει κανονικά ή ανάποδα, διότι αν πέσει ανάποδα, σημαίνει το αντίθετο από το βασικό νόημα του ίδιου χαρτιού.

(από το προοίμιο του βιβλίου: "Εγχειρίδιο χαρτομαντείας")

"Ο Σωφρόνιος την πλησίασε, άρχισε να την χαϊδεύει, ενώ εκείνη ακούμπησε τα μαλλιά του και είπε: "Τα μαλλιά σου μεγάλωσαν πολύ. Έλα να σ' τα κόψω". Και τον πέρασε μέσα από το παράθυρο στο δωμάτιο. Ο Σωφρόνιος κάθισε στη μέση του δωματίου, η αδελφή του έβαλε μια πήλινη χύτρα στα γόνατα, πήρε ένα μαχαίρι από το ράφι, το ακόνισε πάνω στο πιρούνι, πλησίασε τον αδελφό της, έβαλε το μαχαίρι στα δόντια της κι άρχισε να τον χτενίζει μ' ένα πιρούνι. Όταν τελείωσε το χτένισμα, του έβαλε τη χύτρα στο κεφάλι κι άρχισε να τον κουρεύει γύρω από τη χύτρα, σαν πρόβατο. Τότε στο χέρι του έσταξε μια σταγόνα.
- Είναι η βροχή;
- Ναι η βροχή
- Όχι, δεν είναι η βροχή, είναι τα κλάματά σου. Τόσο τον αγαπάς, εκείνον τον άλλο;" [...]