Βιβλίο
Ένα μπλούζ για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Γιάννης Bach Σπυρόπουλος
Επιμέλεια: Χριστίνα Μανταίου
Ευθύνη Σειράς: Κώστας Καναβούρης
Αθήνα
Ηλέκτρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 103
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6627-37-8
Βίοι Αγίων
Σημειώσεις: Επεξεργασία συνέντευξης - αρχείου: Παναγιώτης Κουνάδης. Σύνταξη εργογραφίας: Αντώνης Κόντος.
Περιέχει: Συλλεκτικό CD.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-07-2006)
Περίληψη:

Το 9ο βιβλίο της σειράς «Βίοι Αγίων» είναι αφιερωμένο στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Τη «βιογραφεί» ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος μέσα από ένα φανταστικό μονόλογο: τον μονόλογο
με τον οποίο η Παπαγιαννοπούλου θα διηγείτο τη ζωή της αν κάποιος φίλος τής το ζητούσε. Εγκεφαλική παρά γεγονοτοκεντρική, η αφήγηση του Μπαχ φωτίζει περισσότερο τον τρόπο σκέψης και τον χαρακτήρα της Παπαγιαννοπούλου, χωρίς πάντως να αγνοεί τα σημαντικά περιστατικά της ζωής της. Η γλώσσα, το ιδίωμα, και ο ρυθμός του κειμένου του Σπυρόπουλου είναι, κατά τη γνώμη μας, γοητευτικά. Ίσως έτσι να εκφραζόταν η Παπαγιαννοπούλου και έτσι να έβλεπε τη ζωή της.
Την έκδοση συμπληρώνουν:
i. Μια ανέκδοτη συνέντευξη - συνομιλία με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, χρονολογημένη τον Μάρτιο του 1971. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να συναντήσει και να συνομιλήσει με όλους τους μεγάλους του ελληνικού πενταγράμμου. Η ξαφνική αναχώρησή του για το Παρίσι τον Μάιο του '68 άφησε στη μέση την απόπειρα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αδύνατη λόγω της χούντας, την επιχείρηση προσέγγισης με την Παπαγιαννοπούλου ανέλαβαν η γυναίκα του Ελισάβετ και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουνάδης. Αυτοί είναι οι συνομιλητές της Ευτυχίας στο 80λεπτο αυτό ντοκουμέντο, το οποίο διασώζει για πρώτη φορά τη φωνή της. Χρειάστηκε ειδική ηχητική επεξεργασία προκειμένου ο ήχος να καταστεί ανεκτός.
ii. Η πληρέστερη, έως σήμερα, εργογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Τη συνέταξε με υπευθυνότητα ο Αντώνης Κόντος, ένας αθόρυβος εργάτης του λαϊκού τραγουδιού που επί 25 χρόνια καταγράφει και συγκεντρώνει την ελληνική δισκογραφία στις 45 και 78 στροφές. Η συμβολή του αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την, κατά το δυνατόν, οριστική χαρτογράφηση του έργου της Ευτυχίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος Χ. ΠαπασωτηρίουΠίστη, άγιοι κι άγιοι, λέξεις και εικόνες"Βραδυνή"271/3/2008