Βιβλίο
Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας

Επιμέλεια: Πάνος Βαλαβάνης
Συλλογικό έργο
Πάνος Βαλαβάνης
George F. Bass
Alberto G. Benvenuti
Στέλλα Δρούγου
Σπύρος Ιακωβίδης
Ευάγγελος Χ. Κακαβογιάννης
Βάσος Καραγιώργης
Susan Womer Katzev
Helmut Kyrieleis
Colin F. MacDonald
Φανή Μαλούχου - Tufano
Dominique Mulliez
Wolf - Dietrich Niemeier
Χρίστος Ντούμας
Βασιλείος Πετράκος
Αλίκη Σαμαρά - Kauffman
Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Jutta Stroszeck
Μαρίνα Σωφρονίδου
Χάρης Ε. Τζάλας
Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης
Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Μαίρη Ανδρουλάκη
Μετάφραση: Ιωάννα Δημητρακοπούλου
Μετάφραση: Βασιλική Κυριακοπούλου
Μετάφραση: Χριστίνα Μητσοπούλου
Μετάφραση: Καλλιόπη Πατέρα
Μετάφραση: Σάντρα Συμεωνίδου
Αθήνα
Καπόν
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 371
Σχήμα: 32χ25
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-7037-86-2
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άγγελος Δεληβοριάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 95.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-09-2007)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας" μας καλεί σε ένα ταξίδι στις πιο σημαντικές ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί στον ελληνικό χώρο από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Μέσα από τα γλαφυρά κείμενα και την πλούσια εικονογράφηση α αναγνώστης παρακολουθεί το χρονικό της αποκάλυψης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και ξαναζεί τις μεγάλες εκείνες στιγμές και τη συγκίνηση που προκάλεσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι σημαντικές ανασκαφές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλές. Στο βιβλίο διαλέξαμε αυτές που αντανακλούν πιο εύγλωττα την εποχή τους. Ξεκινάμε με τις πρώτες εργασίες που έγιναν στην Ακρόπολη αμέσως μετά την Απελευθέρωση, για να την μετατρέψουν από κάστρο σε μνημείο. Ακολουθούν οι ανασκαφές στον Κεραμεικό, στη Δήλο, στους Δελφούς, στην Ολυμπία και στις Μυκήνες. Στις αρχές του 20ού αιώνα ανασκάπτονται το ανάκτορο της Κνωσού και οι νεολιθικοί οικισμοί στο Διμήνι και το Σέσκλο, και λίγο αργότερα η Πολιόχνη της Λήμνου, η Αθηναϊκή Αγορά και ο παραλίμνιος οικισμός στο Δισπηλιό της Καστοριάς. Τη νεότερη περίοδο της ελληνικής αρχαιολογίας σηματοδοτούν οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις στο Ακρωτήρι της θήρας και στη Βεργίνα.

Οι βασιλικοί τάφοι στη Σαλαμίνα της Κύπρου, το πλοίο της Κυρήνειας και η ανασκαφή ενός σπουδαίου μυκηναϊκού ναυαγίου στο Uluburun της Μικράς Ασίας συμπληρώνουν το χρονικό των μεγάλων ανακαλύψεων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την παρουσία των Ελλήνων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο έχουν και οι περιπέτειες της ανεύρεσης μερικών από τα αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά, η κόρη Φρασίκλεια με τον κούρο της Μερέντας, ο γιγάντιος κούρος της Σάμου, αλλά και πολλά πασίγνωστα αγάλματα που ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας.

Όλες αυτές τις ανασκαφές και τις ανακαλύψεις τις συνέχει εσωτερικά ο ιστός της ιστορίας της ελληνικής αρχαιολογίας. Έτσι, οι "Μεγάλες στιγμές" δεν είναι μόνον αναμνήσεις επεισοδίων από μεγάλες ανακαλύψεις αλλά και μια επιτομή της ανασκαφικής εποποιίας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Στέλιος ΒελλήςΤο χρονικό μιας ανασκαφικής εποποιίας"Απογευματινή"5119/12/2008