Βιβλίο
Ενιαίο σχολείο και ενιαία εκπαίδευση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας
Τομή στη γερμανική εκπαίδευση

Παναγιώτης Γιαγκουνίδης
Υπεύθυνος Σειράς: Δ. Χατζηδήμου
Υπεύθυνος Σειράς: Ε. Ταρατόρη
Θεσσαλονίκη
Κυριακίδη Αφοί
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 102
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-343-846-5
Καινοτομίες στην Εκπαίδευση 35
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.13€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 22-06-2011)
Περίληψη:

Η μελέτη αυτή σκοπεύει να φέρει στο φως την ιστορία και την εξέλιξη ενός δημοκρατικού θεσμού-σχολείου του Ενιαίου Σχολείου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Συχνά γίνονται αναφορές στη βιβλιογραφία για αυτόν τον τύπο σχολείου, χωρίς όμως κανείς να εμβαθύνει στα αίτια και στην προβληματικότητα της καθιέρωσής του στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιαίτερα στην πρώην Δυτ. Γερμανία. Για πολλούς προοδευτικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς και γονείς ήταν η ευκαιρία για την πραγματική ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλα τα παιδιά κάτι που θα έβαζε σε νέες βάσεις τον προβληματισμό γύρω από την αποτελεσματικότητα του παραδοσιακού δευτεροβάθμιου σχολείου που επικρατεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πολλοί από τον χώρο των σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων είδαν το Gesamtschule - Ενιαίο Σχολείο, το σχολείο που θα μπορούσε να καθιερωθεί σε όλη την γερμανική επικράτεια.
Με τη μελέτη αυτή επιχειρείται η παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Γερμανία για το Ενιαίο Σχολείο, η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα με τις θέσεις και τις αντιπαραθέσεις με τις συζητήσεις που άρχισε από τον 200 αιώνα μέχρι σήμερα, στα πλαίσια των πολιτικών κομμάτων. Γι' αυτό το λόγο, οι βιβλιογραφικές αναφορές και τα ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτή την εργασία προσφέρουν καλύτερη εικόνα κατανόησης των κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι προσπάθησαν να αναζητήσουν από κοινού ένα νέο σχέδιο για την εκπαίδευση.[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)