Βιβλίο
Προχωρημένη θερμοδυναμική

Rowland S. Benson
Επιμελητής: Κωνσταντίνος Πάττας
Επιμελητής: Ζήσης Σαμάρας
Επιμελητής: Πελαγία Τσορμπατζή - Βουτσά
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Γιαχούδη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 310
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7425-54-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Advanced Engineering Thermodynamics
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 08-09-2006)
Περίληψη:

Μετά την έκδοση σε ελληνική μετάφραση του βιβλίου Θερμοδυναμική -Εισαγωγή στα Θεμελιώδη και στις Τεχνικές Εφαρμογές του συναδέλφου Hans Dieter Baehr, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε Μηχανικούς με ενδιαφέρον στην Μεταφορά Ενέργειας και στην Μετατροπή Ενέργειας, έγινε απαραίτητη η έκδοση σε ελληνική μετάφραση του ανά χείρας βιβλίου του αειμνήστου συναδέλφου Rowland Benson, το οποίο απευθύνεται επίσης σε Μηχανικούς και αποτελεί εμβάθυνση σε θέματα Προχωρημένης Θερμοδυναμικής.
Ειδικότερα, γίνεται εκτεταμένη ανάλυση στην ισορροπία και στην δυναμική των αντιδράσεων, κυρίως της καύσεως, καθ'6σον αυτή αποτελεί την σημαντικότερη Διεργασία στην λειτουργία των Θερμικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως, αλλά και αεροστρόβιλων, λεβήτων, προωθητών πυραύλων και άλλων ενεργειακών εγκαταστάσεων, με στόχο αφενός την βέλτιστη αξιοποίηση της χημικής ενέργειας των καυσίμων, αφετέρου τον έλεγχο των προϊόντων της ατελούς καύσεως.
Η σημερινή ανάγκη ανάπτυξης και χρήσης συσκευών αντιρρύπανσης των καυσαερίων, περιοχή πρόκληση για τον Μηχανικό, απαιτεί την καλή γνώση της υποδομής της Θερμοδυναμικής, που πραγματεύεται το παρόν πόνημα, μεγάλο μέρος της ύλης του οποίου ήδη διδάσκεται κατά τις προπτυχιακές σπουδές των Μηχανολόγων Μηχανικών .
Κατά την μετάφραση έγινε προσπάθεια να είναι στο γίνεται αυτή πιο πιστή στο πρωτότυπο. Παρ'6λα αυτά υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις τόσο σε συμβολισμούς, στο και - κυρίως - στη βελτίωση υπολογισμού των θερμοχημικών δεδομένων, που στην ελληνική έκδοση στηρίζονται στους θερμοχημικούς πίνακες JANAF. Επίσης έχουν προστεθεί στο παράρτημα θερμοδυναμικές ιδιότητες νέων ενώσεων και στοιχείων, οι θερμότητες αντίδρασης και σταθερές νέων αντιδράσεων σε διάφορες θερμοκρασίες κ.ά.
Στην μεταφορά στην ελληνική υπήρξε σημαντική η προσφορά των κ. Μπορούν Γιεχασκιέλ και Κωνσταντίνου Πασπαλά, Διπλωματούχων Μηχανολόγων Μηχανικών, κυρίως στην ανάγνωση των δοκιμίων και στην επεξεργασία των παραδειγμάτων.
Από την θέση αυτή επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την κ. Rita Benson, σύζυγο του συγγραφέως, για την άδεια μετάφρασης και ιδιαιτέρως διότι παραιτήθηκε των οικονομικών δικαιωμάτων της, προκειμένου το παρόν σύγγραμμα να χορηγείται δωρεάν στους δικαιούχους φοιτητές.
Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2002 Κων/νος Πάττας Ζήσης Σαμαράς
Πελαγία Τσορμπατζή-Βουτσά