Βιβλίο
Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ

Τζ. Μ. Κούτσι
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 274
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-455-054-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Life and Times of Michael K
Σημειώσεις: Επίμετρο: Αθηνά Δημητριάδου. Το μυθιστόρημα είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις "Νεφέλη", το 1996, σε μετάφραση Άννας Κοτζιά.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-10-2006)
Περίληψη:

Ο Μάικλ Κ είναι ένας αφανής, ασήμαντος άνθρωπος που εργάζεται ως κηπουρός στον Δήμο του Κέιπ Τάουν. Είναι τριάντα ενός ετών, όταν κάτω από την πίεση της μακροχρόνιας εμφύλιας διαμάχης που πλήττει τη χώρα, θα οδηγηθεί στη μεγάλη φυγή· θα ξεκινήσει με την άρρωστη μητέρα του μια πορεία προς την εγκαταλειμμένη ύπαιθρο. Αντί για την ήσυχη ζωή που επιζητά θα συναντήσει τον πόλεμο. Ο στρατός θα τον συλλάβει με την υποψία της συνεργασίας με τους αντάρτες κι εκείνος θα ξεκινήσει μια ιδιότυπη απεργία πείνας διεκδικώντας την επιστροφή στη γη του, η οποία θα προκαλέσει αρχικά την οργή και στη συνέχεια το σεβασμό των ανθρώπων της εξουσίας.
Μια ιστορία επιβίωσης και απομόνωσης, ενός ανθρώπου που υπερασπίζεται το δικαίωμά του να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του ενώ ο κόσμος γύρω του καταρρέει. Που εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, τον οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει, αλλά αποφασίζει να ζήσει με τους δικούς του όρους.
"...Είχα οπωσδήποτε επίγνωση ότι έπαιρνα ρίσκο τοποθετώντας τον Κ στο κέντρο του βιβλίου... Όμως το βιβλίο αυτό δεν ασχολείται με το γίγνεσθαι (οπότε θα ήταν απαραίτητο να έχει ο Κ την ικανότητα να προσαρμόζεται, να αξιοποιεί αυτό που αποκαλούμε ευφυΐα), αλλά με το είναι, πράγμα που απλώς συνεπαγόταν το να συνεχίσει ο Κ να είναι ο εαυτός του, ασχέτως παραγόντων". (Τζ. Μ. Κούτσι)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταυρούλα ΣκαλίδηΠίσω από τη σκιά της δυστοπίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"20/11/2016
Αρχοντούλα Α. ΔιαβάτηΓια την τέχνη του μυθιστορήματοςΠεριοδικό "Ένεκεν"34Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014
Κώστας ΚατσουλάρηςΡοβινσώνας χωρίς νησίwww.bookpress.gr20/9/2014
Μαρία Λιλιμπάκη - ΣπυροπούλουΧώρος και φύση στο έργο του Τζ. Μ. ΚουτσίΠεριοδικό "Ένεκεν"30Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013
Σταυρούλα ΣκαλίδηΕνδιαμέσως των σελίδων29/4/2012