Βιβλίο
Αγησίλαος. Λακεδαιμονίων πολιτεία.

Ξενοφών
Μεταφραστής: Πέτρος Βλαχάκος
Επιμελητής: Πέτρος Βλαχάκος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
2006
σ. 197
Σχήμα: 18χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-442-588-4
ISBN Σετ 960-442-587-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Το Βήμα· Αρχαίοι Συγγραφείς
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ζήτρος", 2003. Πρόλογος: Δημήτριος Λυπουρλής. Εισαγωγή, περίληψη, σχόλια: Πέτρος Βλαχάκος. Περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εκτός εμπορίου: διανεμήθηκε μαζί με "Το Βήμα" στις 4.10.2006.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ο "Αγησίλαος" και η "Λακεδαιμονίων πολιτεία" αποτελούν δύο κείμενα του Ξενοφώντα εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία, το πολίτευμα και την καθημερινή ζωή της αρχαίας Σπάρτης.

Στο πρώτο κείμενο, που περιέχεται σ' αυτό τον τόμο, ο αρχαίος ιστορικός παρουσιάζει τη ζωή, το έργο και τις ψυχικές αρετές του βασιλιά της Σπάρτης Αγησιλάου του Β΄, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας, του ηγέτη με το πανελλήνιο όραμα, το οποίο διατήρησε και προσπάθησε να υλοποιήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Το σχετικό κείμενο μετά από μια εισαγωγή για το περιεχόμενο, τους λόγους σύνθεσής του και το ιστορικό πλαίσιο της δράσης του Αγησιλάου μετέφρασε ο φιλόλογος, δ. φ. του Α.Π.Θ. Πέτρος Βλαχάκος, ο οποίος κάνει και έναν αναλυτικό σχολιασμό βασισμένο στις πηγές και τη σύγχρονη βιβλιογραφία, όπου εκτός των άλλων παρατίθενται για πρώτη φορά και αρκετές πληροφορίες από βυζαντινές πηγές. Το κείμενο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Λυπουρλής.