Βιβλίο
Περί του Σωκράτους δαιμονίου. Περί του ει του εν Δελφοίς. Περί του μη χραν έμμετρα νυν την Πυθίαν.

Πλούταρχος
Μετάφραση: Σταύρος Γκιργκένης
Επιμέλεια: Σταύρος Γκιργκένης
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
2006
σ. 259
Σχήμα: 18χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-442-591-4
ISBN Σετ 960-442-590-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Το Βήμα· Αρχαίοι Συγγραφείς
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ζήτρος", 2002. Εισαγωγή: Σταύρος Γκιργκένης, "Φιλοσοφία και μαντική, η ερμηνεία του Πλουτάρχου". Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εκτός εμπορίου: διανεμήθηκε μαζί με "Το Βήμα" στις 10.10.2006
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η ανάγκη να ξέρουμε ένα ανύπαρκτο μέλλον υπονομεύει την πραγματικότητα στο παρόν. [...] Τα τρία κείμενα του Πλούταρχου, που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο, εμπίπτουν θεματικά στην περιοχή της πρόγευσης του μέλλοντος, που καθίσταται δυνατή χάρη σε δυνάμεις μη ανθρώπινες, οι οποίες όμως συνεργούν με τον άνθρωπο ή φιλοξενούνται από εκείνον, για το σκοπό της πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν. Μεθοδικά ο Πλούταρχος διερευνά τις ρίζες της σχετικής προκατάληψης, η οποία έχει να κάνει με την υφέρπουσα αλλά ασυνείδητη πεποίθηση ότι το μέλλον υπάρχει προτού να προκύψει, και ότι ο άνθρωπος ενδέχεται να το δει, με οράματα ή όνειρα.

(από την εισαγωγή του μεταφραστή-επιμελητή)

Ο πρώτος τόμος περιέχει το κείμενο "Περί του Σωκράτους δαιμονίου", στο πρωτότυπο και σε μετάφραση και σχόλια του Σταύρου Γκιργκένη.