Βιβλίο
Μαρτυρολόγιο
Ημερολόγια 1970-1986

Αντρέι Ταρκόφσκι
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Αθήνα
Ίνδικτος
2006
σ. 381
Σχήμα: 23χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-518-268-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά μετάφραση από γερμανικά
Σημειώσεις: Επανέκδοση: Νεφέλη, 1990. Πρόλογος: Αλέξανδρος Ίσαρης.
Περιέχει: DVD
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2013)
Περίληψη:

Tα προσωπικά ημερολόγια του Pώσου κινηματογραφικού δημιουργού, που με το έργο του έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος σκηνοθέτης των τελευταίων σαράντα ετών. Άνθρωπος που με τη στάση ζωής και το έργο του φανέρωνε πως είχε μια καθολική θέαση του κόσμου και των όντων, πράγμα που τον κατέστησε δεξιοτέχνη στο να εκφράζει, καλύτερα από τον καθένα, το ανείπωτο.
Oι προσωπικές του σημειώσεις, που έφερε στο φως η γυναίκα του μετά το θάνατό του (1986), αναδεικνύουν έναν άνθρωπο που σχεδόν καθημερινά πάλευε με τη μοίρα, μια μοίρα άδικη και παράλογη, καθώς ο ποιητής των ονείρων και του κάλλους είχε να αντιπαλέψει τον παραλογισμό του Σοβιετικού καθεστώτος αρχικά, τη στυφή γεύση της εξορίας στη συνέχεια και το άλγος του θανάτου στο τέλος της σύντομης ζωής του.
Στο "Mαρτυρολόγιο", ο αναγνώστης αντικρίζει έναν Tαρκόφσκι ξεγυμνωμένο από τις όποιες εξιδανικεύσεις και αγιοποιήσεις έχουν κατά καιρούς επιχειρηθεί. Συναντά τον αγωνιώδη και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο σκέψης και δράσης του σκηνοθέτη που κατέστη "ποιητής των εικόνων".
H έκδοση συνοδεύεται από το -ανέκδοτο στην ελληνική αγορά- DVD του γερμανικού ντοκυμαντέρ "Aναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Aντρέι Tαρκόφσκι: Eξορία και Θάνατος", που φωτίζει επιπλέον τον βίο του δημιουργού.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΓκίκαΒαδίζοντας, τελικά, στη «Ζώνη των επιθυμιών»"Fractal"Φεβρουάριος 2015
Δημήτρης Γκιώνης"Αυτοί οι ηλίθιοι οι δικοί μας!""Ελευθεροτυπία"30/6/2012
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΗ βασανισμένη ψυχή του ποιητή Ταρκόφσκι"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"56331/7/2009