Βιβλίο
Ανθολόγιο ελληνικών ψυχιατρικών κειμένων

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Αθ. Καραβάτος
Επιμέλεια: Δ. Ν. Πλουμπίδης
Επιμέλεια: Γ. Ν. Χριστοδούλου
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
2006
σ. 624
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-020-6
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 71.33€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-12-2006)
Περίληψη:

Πρόκειται για συλλογή που καλύπτει περισσότερα από 150 χρόνια, καταγράφοντας κείμενα Ελλήνων ιατρών πριν ακόμα από την εμφάνιση της ειδικότητας του νευρολόγου-ψυχιάτρου, από την οποία πρόσφατα αποσχίσθηκε η αμιγής ψυχιατρική. Συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κείμενα άλλων επιστημόνων που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε σχετικά αντικείμενα, καθώς και ενδιαφέροντα αποσπάσματα
από την αρχαιοελληνική, ελληνιστική και μεσαιωνική γραμματεία. Η διαχρονική μελέτη της εξελικτικής πορείας της ψυχιατρικής διευκολύνεται με εισαγωγικά σημειώματα και χρονολογικό πίνακα.
Η πρωτοβουλία της έκδοσης αποτελεί ανταπόκριση στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, που εκφράστηκε στο 10ο Παγκόσμιο Ψυχιατρικό Συνέδριο και στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί οι Ψυχιατρικές Εταιρείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο στόχος είναι η προσέγγιση μεταξύ των ψυχιάτρων που ζουν και εργάζονται σε διάφορες χώρες και ακολουθούν διαφορετικές σχολές, ώστε
να υπερβούν τους δογματισμούς και τις εξαρτήσεις, αναδεικνύοντας ίσως μια ανεξάρτητη ηγετική φυσιογνωμία του χώρου.
Δειγματοληπτική και όχι εξαντλητική, η ανθολογία καλύπτει τη χρονική περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκαν τα κύρια ρεύματα της ψυχιατρικής σκέψης στη χώρα μας, ενώ η άσκηση της ιατρικής αυτής ειδικότητας δεν είχε τη βοήθεια της σύγχρονης ψυχοφαρμακολογίας και άλλων καθοριστικών αλλαγών που οδήγησαν στη σημερινή της μορφή.
Παρά τη συνύπαρξη με τη νευρολογία, η περίοδος αυτή προσφέρεται ιδιαίτερα για αναλύσεις, καθώς είναι δυνατή η εφαρμογή ευρύτερα αποδεκτών κριτηρίων αξιολόγησης.
Ο ιστορικός μελετητής στο βιβλίο αυτό θα συναντήσει πολύτιμες πηγές, αποκαλυπτικές για την πορεία της ψυχιατρικής σκέψης στη χώρα μας και τους επιστήμονες που τη συγκρότησαν. Αλλά και ο γενικός ψυχίατρος θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει μια ευρύτερη, εξελικτική άποψη των αντιλήψεων, μεθόδων και αρχών που εφαρμόζει στην καθημερινή πράξη.