Βιβλίο
Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού ελληνισμού
Ιστορία - Λαογραφία - Πολιτισμός: αντζίν - "γεωγραφούμενα"

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θανάσης Γεωργιάδης
Επιμέλεια: Πάνος Καϊσίδης
Επιμέλεια: Δουκαίνη Μπαχαράκη
Επιμέλεια: Στάθης Πελαγίδης
Επιμέλεια: Θωμάς Σαββίδης
Επιμέλεια: Βασίλειος Ταρνανίδης
Επιμέλεια: Λία Τσακτσίρα
Θεσσαλονίκη
Μαλλιάρης Παιδεία
2006
σ. 446
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-457-008-9
ISBN Σετ 960-457-006-4
Α/Α Τόμου: 2
Σημειώσεις: Επανέκδοση, αναθεωρημένη και επαυξημένη: "Μαλλιάρης" 1992. Σημείωμα του εκδότη: Αντώνης Μαλλιάρης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.07€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-02-2007)
Περίληψη:

Η "Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού" είναι ένα πολύτομο έργο, που έχει τα γενικά γνωρίσματα μιας τυπικής εγκυκλοπαίδειας· διάταξη των θεμάτων κατά αλφαβητική σειρά και όχι κατά κατηγορίες, πληροφοριακό, κατά κύριο λόγο, περιεχόμενο των λημμάτων, διαχρονική και περιεκτική παρουσίαση κάθε θέματος, προσπάθεια να καλυφθούν, με τον πλούτο των λημμάτων, όλοι οι τομείς του επιστητού, όσο αυτό είναι δυνατό, κτλ.

Το έργο, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα, που το κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες γενικές εγκυκλοπαίδειες· η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι τα πλαίσια, μέσα στα οποία εντάσσονται τα περιεχόμενα θέματα, καθορίζονται από έναν γενικό άξονα, που μπορεί να οριστεί ως "Ελληνικός Πόντος". Είναι λοιπόν μια ειδική εγκυκλοπαίδεια κατά το περιεχόμενό της και είναι η μοναδική στο είδος της. Στόχος μας είναι να αποτελέσει το έργο ένα "πανόραμα" του Ποντιακού Ελληνισμού, στην ευρύτερη δυνατή έννοιά του, και μια πηγή γνώσεων σχετικών με τον Πόντο.

(από το εισαγωγικό σημείωμα της Σύνταξης)

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από την Ελληνική Βουλή, το 1994, αλλά και όλα τα νεότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την πρώτη έκδοση του έργου, μας οδήγησαν στην απόφαση να το επανεκδώσουμε και να εμπλουτίσουμε την ύλη του με περίπου 2.000 νέα λήμματα και 3.000 φωτογραφίες. [...]

(από το σημείωμα του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη)

Το έργο περιλαμβάνει αναφορές στην Ιστορία, λαογραφία, γεωγραφία, μουσική, χλωρίδα, λογοτεχνία-γλώσσα, τέχνες, θρησκεία, καθώς και σε άλλα θέματα (βιογραφίες Ποντίων που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς).