Βιβλίο
Πολιτικά Α', Β', Γ'

Αριστοτέλης
Μεταφραστής: Ευθυμία Χατζηκυριάκου
Επιμελητής: Ευθυμία Χατζηκυριάκου
Αθήνα
DeAgostini Hellas
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 333
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-416-503-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Αρχαίοι Έλληνες Κλασικοί 47
Σημειώσεις: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 10.1.2007. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εισαγωγή: Ευθυμία Χατζηκυριάκου. Κυκλοφόρησε στα περίπτερα στην τιμή των 5,95 ευρώ.
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Περίληψη:

Τα "Πολιτικά" είναι ένα από τα εξέχοντα έργα του μεγάλου στοχαστή και ακόμη και σήμερα αποτελούν τη βάση των ερευνών για όσους ασχολούνται με τις πολιτικές επιστήμες. Ο Αριστοτέλης συγκέντρωσε στοιχεία από τα έργα των προγενεστέρων και των συγχρόνων του, παρατήρησε την εποχή του και τα δεδομένα της και έπειτα ανέπτυξε τις ιδέες που τον απασχολούσαν για τον πολιτικό βίο, δίνοντάς μας ένα έργο δομημένο με αξιοθαύμαστη λογική.

Τα "Πολιτικά" απαρτίζονται από οχτώ βιβλία. Στο βιβλίο Α' εξετάζεται η σύσταση της πολιτείας. Η συμβίωση των ανθρώπων στα πλαίσια μιας κοινότητας επιβάλλεται από την ίδια τη φύση, αφού ο άνθρωπος είναι "φύσει πολιτικόν ζώον". [...]

Το βιβλίο Β' περιέχει μια ιστορική αναδρομή, στην οποία αναλύει τα θεωρητικά σχέδια πολιτευμάτων των προγενεστέρων του και εξετάζει τα νομοθετικά πλαίσια και τα πολιτεύματα ορισμένων πόλεων.
Στο βιβλίο Γ ασχολείται με κάποιες έννοιες βασικές για τη δομή του πολιτεύματος. Σ' αυτό ασκεί κριτική στις πολιτειακές μορφές που ο Πλάτωνας είχε περιγράψει στην "Πολιτεία" και κάνει λόγο για τα ιδανικά και τα εκφυλισμένα πολιτεύματα. [...]

(απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)