Βιβλίο
Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους
Θέατρο - λογοτεχνία

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Θόδωρος Γραμματάς
Εισηγητής: Θόδωρος Γραμματάς
Εισηγητής: Pascal Thiercy
Εισηγητής: Αλίκη Μπακοπούλου - Χωλς
Εισηγητής: Μιχαήλ Μπογκντάνοφ
Εισηγητής: Νίκος Καμτσής
Εισηγητής: Αθηνά Κορώνη
Εισηγητής: Γιάννης Καλατζόπουλος
Εισηγητής: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Εισηγητής: Τζίνα Καλογήρου
Εισηγητής: Γιάννης Παπαδόπουλος
Εισηγητής: Μαριάννα Σπανάκη
Εισηγητής: Ιωάννα Λεκκάκου
Εισηγητής: Βασιλική Λαλαγιάννη
Εισηγητής: Θεοδόσης Πυλαρινός
Εισηγητής: Άλκηστις Κοντογιάννη
Εισηγητής: Μαρία Μαρή
Εισηγητής: Νίκη Κάπαρη
Εισηγητής: Φραγκίσκη Χατζηγεωργίου - Βασιλαράκη
Εισηγητής: Ι. Ν. Βασιλαράκης
Εισηγητής: Αλεξία Παπακώστα
Εισηγητής: Μένης Θεοδωρίδης
Εισηγητής: Χαράλαμπος Δερμιτζάκης
Εισηγητής: Σάββας Πατσαλίδης
Αθήνα
Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 254
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89191-2-9
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θόδωρος Γραμματάς. Πρακτικά συνεδρίου που οργάνωσε το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και η Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, στο διάστημα 15-17 Απριλίου 2005.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 21-01-2011)
Περίληψη:

Οι μελέτες του τόμου αυτού αποτελούν ένα ποικιλόμορφο σύνολο από απόψεις και θέσεις πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ερευνητών του θεάτρου μέσα από τις οποίες αποτιμάται το σαιξπηρικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναφαίνεται η δυναμική της αξιοποίησής του στο παρόν και το μέλλον.
Η ιστορική ανάλυση παρακολουθείται από τη θεατρική λειτουργία, η επιστημονική εμβάθυνση ερωτοτροπεί με τη μαγεία της τέχνης και όλα μετουσιώνονται σε μήνυμα αντίστασης χάρη στην πολυσήμαντη γραφή και τα ανατρεπτικά "παιχνίδια" του αειθαλούς αυτού συγγραφέα.
Αναδεικνύεται, επίσης, η διαχρονική εμβέλειά του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που υποδέχονται τα σημερινά παιδιά τα έργα του, αλλά και από τη "ευκαμψία" των έργων αυτών και την εύκολη προσαρμογή τους (με τη μορφή της διασκευής" σε όλα τα ηλικιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά περιβάλλοντα.
Τον πολύτιμο αυτό τόμο επιμελήθηκε ο Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής θεατρολογίας, διευθυντής στο Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πλουραλισμός των απόψεων και οι ποικίλες ιδιότητες των συγγραφέων των κειμένων που περιλαμβάνονται σ' αυτόν, προτείνοντας πολλαπλές θεωρήσεις του σαιξπηρικού έργου επιβεβαιώνουν την παγκοσμιότητά του και επιπλέον υποδηλώνουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία των κειμένων του και τη σημασία τους για το παιδί και τον εκπαιδευτικό. Μέσα από αυτές, εν τέλει, ο αναγνώστης μορφώνει τη σφαιρική εικόνα ενός Σαίξπηρ όλων των εποχών και των πολιτισμών, όλων των ανθρώπων και των ηλικιών.