Βιβλίο
Διαμαντής Διαμαντόπουλος

Πέγκυ Κουνενάκη
Επιμελητής: Κώστας Αδάμ
Φωτογράφος: Ηλίας Γεωργουλέας
Φωτογράφος: Σπύρος Ψηρούκης
Υπεύθυνος Σειράς: Πέγκυ Κουνενάκη
Ζωγράφος: Διαμαντής Διαμαντόπουλος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
2007
σ. 144
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8380-88-2
Τα Νέα: Πινακοθήκη του Νέου Ελληνισμού 21
Ονομασία Υποσειράς: Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 5
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Αδάμ Εκδοτική", 2005. Copyright για τις εικόνες και τα κείμενα: εκδόσεις "Αδάμ". Χορηγός: Εθνική Τράπεζα. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 9.2.2007.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 6.62€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-02-2007)
Περίληψη:

Ένας μύθος της νεοελληνικής ζωγραφικής που κληροδοτήθηκε από τον 20ο αιώνα στους νεότερους, απαντά στο όνομα Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Οι περισσότεροι ερευνητές και ιστορικοί της τέχνης που έχουν ασχοληθεί με αυτόν μέχρι σήμερα, τον αντιμετωπίζουν σαν μια ξεχωριστή "περίπτωση", σαν έναν διάττοντα αστέρα με πολλές ελλειπτικές τροχιές στον χώρο της νεοελληνικής τέχνης. Τροχιές που σημάδεψαν και την ελληνική τέχνη και τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο Διαμαντόπουλος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο της ζωγραφικής, ένα πρόωρο ταλέντο, που δημιούργησε έργο καθαρά ελληνικό, έστω και αν αφετηρία του ήταν η δυτικοευρωπαϊκή μοντέρνα τέχνη. [...]

(Πέγκυ Κουνενάκη, από το κείμενο του βιβλίου)

Μακροχρόνιες απουσίες και δυναμικές επανεμφανίσεις χαρακτηρίζουν τη ζωή και την τέχνη του Διαμαντή Διαμαντόπουλου (1914-1995), ενός μύθου της νεοελληνικής ζωγραφικής. Η "περίπτωσή" του, από τη δεκαετία του 1960 και μετά πήρε μυθικές διαστάσεις, γιατί εμπεριείχε μυστήριο, συγκρούσεις με ομοτέχνους -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταση στις σχέσεις του με τον Γιάννη Τσαρούχη- καλλιτεχνική ίντριγκα με πολλές πολιτικές πινελιές, εσωστρέφεια, υπόνοιες έως και βεβαιότητες για ψυχικές αποκλίσεις.

Ο μύθος της ζωής του καλλιτέχνη θα ανταγωνίζεται πάντα ένα μεγάλο όγκο ιδιόμορφης δουλειάς, γεμάτης αναζήτηση και χρωματική ένταση. Διαλεγόταν με τα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του, τα οποία επεδίωκε να υπερβεί. Διέθετε ένα πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο, γι' αυτό και ασχολήθηκε θεωρητικά και πρακτικά με το "Έργο ζωγραφικής", που του απέδιδε πάντα κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο Διαμαντόπουλος κατόρθωσε να δημιουργήσει προσωπικό έργο που αν και εμπεριέχει στοιχεία φωβ, σουρεαλιστικά, εξπρεσιονιστικά και νεοπαραστατικά, δεν κατατάσσεται σε κανένα από τα συγκεκριμένα ρεύματα. Καλλιτεχνικά και θεωρητικά ανήκε στην περίφημη "Γενιά του '30", αν και διαφοροποίησε τη δουλειά του από τις επιταγές της. Δεν παρασύρθηκε από συρμούς της εποχής, δεν ενέταξε στο έργο του αναφομοίωτα στοιχεία της παράδοσης, δεν υπήρξε περιγραφικός ή γραφικός. Επεδίωκε, κυρίως, να δώσει προσωπικές καλλιτεχνικές λύσεις στην αντιφατική έννοια της "ελληνικότητας"...