Βιβλίο
Πλάτωνας
Ο μεγάλος φιλόσοφος και κοινωνικός οραματιστής

Χάρης Σ. Πάτσης
Αθήνα
Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων "Χάρη Τζο Πάτση"
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 205
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7988-98-0
Φιλοσοφική και Κοινωνική Βιβλιοθήκη 4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-02-2007)
Περίληψη:

Ανακεφαλαιώνοντας τον εισαγωγικό πρόλογο, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας, τονίζουμε πως, εκτός από όλα όσα αναφέραμε για τις κοινωνιολογικές και φιλοσοφικές ιδέες και απόψεις του μεγάλου αυτού διανοητή, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι ο
Πλάτων, είναι ο πρώτος που συνέλαβε, διατύπωσε και πρότεινε ένα συγκεκριμένο σύστημα και πρόγραμμα κοινωνικής συγκρότησης και αλλαγής με βάση την κοινοκτημοσύνη και την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, ("μηδέν ίδιον ετιμείσθαι πλην το σώμα, τα δ' άλλα κοινά"), την ισότητα των δύο φύλων, και την ένταξη της μονογαμικής οικογένειας μέσα στο πλαίσιο της δικής του Πολιτείας - κοινωνίας - και είναι ο πρώτος, που θεωρεί σαν μια ενιαία οικογένεια ολόκληρο τον πληθυσμό της. Στην "Πολιτεία" του ο Πλάτων καταργεί τον παράγοντα "κέρδος" και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και απαγορεύει την απόκτηση πλούτου, την ένδεια και την ανεργία. Επιδιώκει την αμείλικτη εφαρμογή της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της
ομοφροσύνης (συναίνεσης).
Κι όλα αυτά, τα πρότεινε ο Πλάτων πριν από 2400 περίπου χρόνια χρόνια π.Χ. Όλα τα άλλα, όπως η διάκριση των τάξεων: σε α) δήμιο β) φύλακες και γ) επαΐοντες-φιλοσόφους, δεν αποτελούν, στην πραγματικότητα, ταξικό διαχωρισμό, με βάση οικονομικά-κοινωνικά κίνητρα, όπως το εννοούμε σήμερα, αλλά απλώς μια διάκριση-κατανομή αρμοδιοτήτων στη γενικώτερη ιεραρχία της κοινωνικής συγκρότησης, ανάλογα με τις ικανότητες και την προσφορά καθενός.
Οι δημιουργοί ασχολούνται με την παραγωγή των υλικών αγαθών (όλες τις μορφές παραγωγής και τα επαγγέλματα). Οι φύλακες έχουν σαν αποστολή την ασφάλεια της πολιτείας και την παροχή υπηρεσιών, όπως θα λέγαμε σήμερα.
Και από αυτούς θα προέλθουν, με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι επαΐοντες (σοφοί και δίκαιοι άρχοντες), που θα ασκούν την εξουσία, με ισότητα, σοφρωσύνη, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.